Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хамилтън: В ситуация като настоящата винаги се връщам към 2007 г.

Хамилтън: В ситуация като настоящата винаги се връщам към 2007 г.

67
0
Люис Хамилтън,снимка: Макларън

Люис Хамилтън не вярва в късмета, но след като в последните пет надпревари от сезон 2010 г. във Формула 1 има една победа (в Белгия), едно пето място (в Япония) и три незавършени състезания, то като че ли започва да се разколебава относно ролята на провидението. Пилотът на Макларън се надява да се върне в битката за титлата в Корея, където ако не постигне добър резултат, шансовете му могат да изчезнат съвсем.

– Какви са позитивите, които можеш да извлечеш след уикенд като този на Сузука?

– Смешно е, но никога не съм вярвал в късмета. Винаги съм вярвал, че създаваш собствения си късмет, но това претърпя някои промени в рамките на последните четири надпревари. Излизам да се състезавам с цялото си сърце и го правя твърдо, но този подход не ми носи особени ползи напоследък. Всеки придобит опит обаче е полезен и със сигурност ще си направя съответните изводи, ще използвам новото си знание в бъдеще. Това е една позитивна страна. Друга е простичкият факт, че стигнах до финала, взех точки и опазих шансовете си в битката за титлата. Тази година видяхме, че борбата е повече за издръжливост, така че всеки отделен пункт е ценен. И накрая – доволен съм от демонстрираното по време на надпреварата темпо. Дженсън [Бътън] даде втората по бързина обиколка в дистанцията, а преди появата на проблема със скоростната кутия приближавах Фернандо [Алонсо], като дори можеше да се кача на подиума, въпреки наказанието от преместване с пет места назад на грида. Като се има предвид, че карахме с всички нови компоненти, докарани в Япония, мисля, че можем да се чувстваме окуражени за Корея.

– Изгуби трета предавка – как адаптира стила си, за да се справиш без първа, втора и трета?

– На писта като Сузука не беше лесно, защото конфигурацията й е много плавна. Нужна ти е всяка частица от автомобила, за да изградиш ритъм. За щастие трасето е доста бързо и в обиколката по-ниските предавки не се използват чак толкова много. На три места в тура са необходими точно тези скорости, но аз извадих късмет в неделя, тъй като вече бях натрупал сериозен аванс пред шестия в колоната. Затова и не загубих прекалено много, а в крайна сметка финиширах пети. Добрата новина е, че правилата ни позволяват да сменим скоростната кутия за Корея без друго наказание.

– Остават три надпревари – все още ли е възможно да спечелиш шампионата?

– Стана по-трудно, напълно съм наясно с това. Но в подобна ситуация, винаги се обръщам към 2007 г. и случилото се в последните два-три старта тогава. Два кръга преди края Кими [Райконен] изоставаше мисля със 17 точки, но въпреки това успя да спечели короната. Този урок съм го учил повече от веднъж: първенството не е твое до последния завой. Затова определено не съм се отказал. Искам пак да спечеля и тръгвам за Корея, вярвайки, че можем да го направи. И кой знае, ако това се случи, ако другите претенденти не вземат точки, то тогава ще съм обратно в центъра на битката.