Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хамилтън: Всеки пилот, гледайки историята и Михаел Шумахер, се е чудел какво...

Хамилтън: Всеки пилот, гледайки историята и Михаел Шумахер, се е чудел какво ли би било да си обграден от това червено

12216
0
Люис Хамилтън
Люис Хамилтън; снимка: Мерцедес

Преминаването на Люис Хамилтън във Ферари е било вдъхновено от Михаел Шумахер и осъществено благодарение присъствието на Фредерик Васьор в Скудерията, сподели седемкратният световен шампион. Пилотът, за когото сезон 2024 ще е последен с Мерцедес, избегна медиите през първия ден от връщането си на писта. Впоследствие участва в официална пресконференция и коментира лично за първи път новината, че от догодина ще кара за Ферари.

„Имам страхотни взаимоотношения с Фред. Състезавах се с него във Формула 3, постигнахме изумителен успех там, както и в GP2. Там бяха положени основите на тези отношения“, коментира Хамилтън

„Винаги сме поддържали връзка. В някакъв момент си мислех, че ще е страхотен ръководител на отбор ако стигне до Формула 1. По онова време обаче той не проявяваше интерес към подобна роля. Беше наистина страхотно да го видя в екипа на Алфа [Ромео]. И след това се радвах много за него, когато получи работата във Ферари. Мисля, че звездите се подредиха. Нищо нямаше да се случи без него. Затова съм наистина благодарен и се вълнувам от работата, която той върши там (Васьор във Ферари – б.р.)“, каза ще Хамилтън.

За преминаване на Хамилтън във Ферари се говореше почти редовно няколко пъти годишно. Затова и при появата на първата информация в началото на февруари, че е подписал договор със Скудерията, реакцията бе скептична. В рамките на по-малко от денонощие обаче този път новината се превърна от слух в реалност. След това започнаха анализите защо Хамилтън избира този път за край на кариерата си, какво го е накарало да се съгласи да се присъедини към Ферари. Той самият каза, че е черпил вдъхновение от Михаел Шумахер.

„Според мен всеки пилот, докато е растял, гледайки историята и Михаел Шумахер в най-добрите му години, седейки в гаража и наблюдавайки пилота в червения кокпит се е чудел какво ли би било да си обграден от това червено“, обясни Хамилтън

„Отиваш на Гран при на Италия морето от фенове на Ферари. Пред това може само да немееш. Това е отбор, който не е имал огромни успехи горе-долу от времето на Михаел и малко по-късно – 2007 г. Видях го като огромно предизвикателство. Още като дете играех на Grand Prix 2 като Михаел. Така че определено е мечта, за която много, много се вълнувам“, призна Хамилтън.

„Преди няколко месеца виждах бъдещето си с Мерцедес. Но през новата година се появи възможност, която реших да приема. Това очевидно е най-трудното решение, което някога съм взимал. От Мерцедес са ме подкрепяли в продължение на 26 години, ако не се лъжа. И пътешествието ни бе абсолютно невероятно. Писахме историята на спорта. Гордея се с това, както и с постиженията ни. Но в крайна сметка аз пиша собствената си история и чувствам, че е време да започна нова глава“, допълни Хамилтън.

„Първото си Ферари мисля, че купих през 2010 г. Това бе първият подарък за мен самия. Вече не го притежавам. Но тогава нямах много възможност да го карам. Не мислех, че ще изглежда добре, тъй като бях с [Макларън] Мерцедес. Освен това през всички тези години не научих чужд език. Но определено ще опитам да науча италиански, разбира се. Помня, че като дете хващах по някоя реплика, докато се състезавах на картинг в Италия. Затова се надявам бързо да си припомня и да продължа.“

„Междувременно настоящата глава от историята не е приключила. 100% съм фокусиран да постигна резултати с тима на Мерцедес в опит да финишираме както трябва. Това е наистина голяма цел и за мен, и за отбора. Имам абсолютна вяра във всичко и всички в отбора. Мисля, че постигнатото досега е страхотно. Затова се надявам някак да успеем да скъсим разликата до Ред Бул“, коментира Хамилтън.