Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хамилтън: Всички ще опитват изтегляне

Хамилтън: Всички ще опитват изтегляне

2613
0
Хамилтън пред Ботас,
Хамилтън пред Ботас, снимка: Спас Генев

От Иван Тенчев, наш специален пратеник на Монца

Петкратният световен шампион Люис Хамилтън бе категоричен, че изтеглянето чрез въздушната струя ще играе важна роля този уикенд в Гран при на Италия на пистата Монца.

„Всички ще опитват изтегляне. Видяхме това миналата година, ще го видим и сега. Просто влиянието на друга кола отпред е много голямо“, категоричен бе Люис на срещата си с медиите днес в моторхоума на Мерцедес.

„Ясно е, че от Ферари са фаворити, че са по-бързи на правите, но изпълнението на самия процес на изтегляне не е никак леко. Важен е моментът, в който се прави, как ще стане и т.н. Понякога отиваме на дадена писта като фаворити, а се оказваме назад. Друг път е обратното.“

Съотборникът му Валтери Ботас също смята, че изтеглянето ще е много важен елемент този уикенд, особено в квалификацията.

Но той предупреди, че трябва да се внимава – да не се случи така, че да има изтегляне на правите, но гумите да останат студени. И това да окаже много по-лошо влияние в завоите, колкото и да са малко те.

Хамилтън бе много внимателен в прогнозите си за изхода от неделното състезание. Въпреки загубата на Спа и добрата скорост на Ферари на правите, той обясни, че тук не всичко е идентично.

„Нивата на притискане са още по-ниски и това променя цялото поведение на колата. На бордюрите и в завоите тя ми напомня за картинга, без притискане и с възможност за атака и преследване“. обясни още Люис.

Според него нищо в подхода към състезанието няма да е различно, въпреки че този път тимът изобщо не е фаворит за победата. От гледна точка на шампионата Хамилтън заяви, че наистина няма нужда да поема рискове като преди 12 месеца. Но при всички случаи не се променя желанието му за успех, въпреки комфортния аванс в точките.

Ботас от своя страна каза, че тимът все още няма точно обяснение на предимството на Ферари на правите.

През миналия сезон имаше подозрения, че то идва от начина на добавяне на електрическата енергия от две отделни батерии, свързани с MGU-K и MGU-H.

„Не, нямаме точно обяснение откъде идва преднината им“, коментира финландецът. „Ясно е, че имат повече мощност, но не е само това. Въпрос е и на по-малко челно съпротивление, на обща философия на колата. Ние сме по-бързи в завоите, имаме повече притискане и просто трябва да използваме тези качества, за да успеем, както направихме миналата година на писта, която бе по-добра за Ферари.“

Хамилтън говори доста и за отношенията си с италианските тифози. Те освиркаха него и Ботас преди 12 месеца. Според Люис, той има страшно много фенове в Италия и уважението е различно в сравнение с 2007 г.

Той обясни, че получавал много молби от почитатели на Скудерията да се присъедини към тях. Но няма как те да са щастливи, когато той побеждава именно Ферари, за който тим са над 90% от зрителите тук.