Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хамилтън взе полпозишъна за Гран при на Унгария

Хамилтън взе полпозишъна за Гран при на Унгария

45
0
Люис Хамилтън

Люис Хамилтън (Макларън) спечели първата позиция за Гран при на Унгария, след като бе най-бърз във всички сегменти на квалификацията днес на пистата Хунгароринг. Зад него останаха Ромейн Грожан (Лотус), Себастиан Фетел (Ред Бул) и съотборникът му Дженсън Бътън.

В началото на квалификацията всички очаквано бяха с по-твърдите гуми за уикенда (медиум). Единствено Испания Рейсинг и Маруся сложиха софт. Макларън и Михаел Шумахер (Мерцедес) пък отложиха за вторите 10 минути от сегмента първите си излизания на трасето.

Q1 премина сравнително спокойно, но Фелипе Маса размаха ръка в недоволство, смятайки, че Шумахер го забави.

Фернандо Алонсо пък сложи меки гуми още в тази част на сесията, докато Дженсън Бътън съобщи на екипа си, че предната част на колата му е много нестабилна и Макларън-ът му е с много по-различно поведение, отколкото в последната свободна сесия сутринта. Англичанинът, както и Мерцедес също бяха със софт. Всички успяха да продължат напред, а освен пилотите на най-малките отбори в Гран при този път за Q2 не се класира Даниел Рикиардо (Торо Росо).

В Ред Бул рискуваха, за да спестят гуми и се справиха на косъм – Марк Уебър бе с 16-о време, а Себастиан Фетел – със 17-о. Люис Хамилтън пък продължи да демонстрира чудесна скорост и бе най-бърз в този сегмент.

Софт бе всеобщият избор във втората част от квалификацията. В нейното начало Хамилтън допусна грешка и се отказа от бърз тур, но бързо се възстанови и отново излезе начело. След това заяви по радиото, че е бил задържан по време на обиколката си от кола, която му приличала на Заубер. Съперниците му трябваше да продължат с усилията, като в края на Q2 Уебър бе в най-голяма опасност. Австралиецът бе изхвърлен от топ 10 от Бруно Сена (Уилямс), който с последното си усилие даде 10-о време. В Q3 не продължиха и пилотите на Мерцедес – Розберг е 13-и, а Шумахер – едва 17-и. Алонсо продължи напред, но не бе съвсем доволен от поведението на болида си.

Бях доволен тази сутрин от колата и бърз в Q1, но не толкова с последния комплект софт – бе коментарът на Уебър минути след като слезе от колата си.

Така Хамилтън стигна до последните 10 минути от квалификацията на Хунгароринг с два нови комплекта софт и бе очевидният фаворит за първата позиция.

Първият опит на англичанина не бе добър и приключи с време 1:26 мин след пропуски в тура. Вторият обаче бе 1:21.260 и го изведе пръв. На половин секунда зад него бе Грожан. Фетел даде второ време малко след това (1:21.416) и дойде моментът, когато всички бяха на трасето за последни опити да подобрят постижението си. При тях Хамилтън направи още по-бърза обиколка, а до него на първа редица ще се нареди Грожан – французинът даде второ време с финалния си бърз тур. На втора редица ще са Фетел и Бътън.