Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хамилтън с невероятна победа в Гран при на Великобритания след спукана в...

Хамилтън с невероятна победа в Гран при на Великобритания след спукана в последния тур гума!

4337
0
Люис Хамилтън
Люис Хамилтън; снимка: Мерцедес

Люис Хамилтън спечели невероятна победа в домашната си Гран при на Великобритания. Тимът на Мерцедес бе на път да запише двоен успех в състезанието на пистата Силвърстоун, когато предна лява гума на Валтери Ботас се спука две обиколки преди финала. В последния тур това се случи и с Хамилтън, който успя да изведе болида до карирания флаг! Англичанинът кара близо половин обиколка със спуканата гума и след финала питаше екипа си кой тур бе това, за да се увери какво се случи. Макс Верстапен завърши втори, а Шарл Льоклер трети.

Температурите в началото на надпреварата бяха близки до вчерашните – 20-21 градуса на въздуха, малко над 40 на пистата. Неочакваното завръщане на Нико Хюлкенберг във Формула 1 приключи преди състезанието да е започнало. Проблеми със задвижващата система Мерцедес в неговия Рейсинг Пойнт не му позволиха дори да излезе от бокса.

На старта Валтери Ботас атакува, но Люис Хамилтън запази лидерството си. Зад тях Макс Верстапен и Шарл Льоклер водеха битка за втората позиция. Макс се измъкна зад двата Мерцедес-а, а Карлос Сайнц започна да притиска пилота на Ферари. На половин секунда от тях бе Даниел Рикиардо, следван от Ландо Норис, Ланс Строл, Естебан Окон, Себастиан Фетел.

В края на първия от 52 тура имаше удар между Кевин Магнусен и Алекс Албон, който доведе до излизането на кола за сигурност. Хаас-ът излетя в чакъла.

Албон остана на пистата, докато на питуола на Ред Бул се опитваха да преценят какви са пораженията по болида му

„Честно казано, не знам къде очакваше да отида“, бе коментарът на Алекс за станалото.

Сейфти карът се прибра в края на петата обиколка. Рестартът премина без драми. Хамилтън веднага даде най-добър тур. Албон влезе в бокса, където смени гумите си медиум с хард.

В 10-ата обиколка преднината на Хамилтън спрямо съотборника му бе 1,5-1,6 сек. Верстапен вървеше на 3,3 сек зад финландеца, докато Льоклер бе на почти 6 секунди от Макс.

На Норис му съобщиха по радиото, че трябва да се грижи за предна лява гума, както и че ще е сериозна битка. Инструкцията към Сайнц пък бе „План А“, което се предполагаше, че означава стратегия с един питстоп.

В 13-ата обиколка Данил Квят се разби на Маготс. Колата за сигурност отново излезе на Силвърстоун, а повечето пилоти тръгнаха към бокса. Ромен Грожан остана единствен на трасето без да смени гуми.

Хамилтън се обади по радиото, за да изрази недоволството си от темпото на сейфти кара.

„Колата за сигурност трябва да ускори“, каза шесткратният световният шампион, след което още няколко пилоти изразиха същото мнение.

Бернд Майландер се прибра в края на 18-ата обиколка и състезанието пак бе рестартирано

Пилотите на Макларън поведоха битка помежду си, след като Норис изпревари Рикиардо на Луфийлд. Сайнц се защити и съотборникът му изостана на малко над секунда зад него. Рейс контролът пък наказа Албон с 5 секунди за инцидента с Магнусен.

Сайнц атакува Грожан за петата позиция, докато Хамилтън записа нов най-добър тур. Карлос бе недоволен от поведението на съперника от Хаас.

„Той смени посоката си. Това е опасно каране“, каза испанецът и малко след това изпревари Грожан.

Норис също догони французина, Рикиардо и Строл не бяха далеч назад на осма и девета позиция. Окон бе десети, следван от Фетел, Джовинаци и т.н. В 25-ия тур Норис изпревари Грожан и зае шестото място.

В челото Хамилтън поддържаше разлика от 2,2 секунди спрямо Ботас

Верстапен бе на малко над 5 секунди зад финландеца. Льоклер бе на близо 10 сек зад Макс и на 4,5 пред Сайнц.

Рейс контролът показа черно-бял флаг на Грожан – предупреждение за неспортсменско поведение. Ромен не бе доволен, смятайки, че е оставил на съперника си половината писта.

Ботас вдигна малко темпото и се доближи на 1,7 сек до Хамилтън. Англичанинът веднага даде нов най-добър тур, докато Верстапен се закачаше с екипа си.

„Пихте ли (вода)? Нали не забравяте да пиете?“, попита Макс по радиото.

Джовинаци получи санкция от 5 санкция за нарушение зад сейфти кара. Рикиардо пък изпревари Грожан, който в 37-ия тур най-накрая влезе в бокса и сложи гуми хард.

Малко по-назад Гасли задмина Фетел. Ботас имаше известни проблеми с вибрации десетина обиколки преди финала и изостана на 3,5 секунди от Хамилтън. В 47-ия тур Окон изпревари Строл за осмото място. След това Ланс загуби още една позиция от Гасли.

В 50-ия от 52 тура Ботас спука предна лява гума. В последната обиколка същото стана със Сайнц и Хамилтън. Англичанинът обаче успя да се добере до карирания флаг и спечели невероятен успех.