Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Първа редица за Мерцедес на Монца

Първа редица за Мерцедес на Монца

3181
0
Люис Хамилтън
Люис Хамилтън; снимка: Мерцедес

Пилотите на Мерцедес Люис Хамилтън и Валтери Ботас ще са на първа редица за старта на Гран при на Италия. Англичанинът изпревари съотборника си с 0,069 сек. Трети се класира Карлос Сайнц (Макларън). По време на квалификацията имаше струпвания на пилоти и проблеми с търсенето на позиция, но в Q3 нещата се разминаха без особени проблеми.

Между последната свободна тренировка и сесията за разпределение местата на грида 7 пилоти бяха разследвани за твърде бавни обиколки. Ситуацията възникна в края на сутрешния час за подготовка. Люис Хамилтън бе принуден да свърне настрани, за да не се удари в намалилите пред него автомобили. Ромен Грожан, Серхио Перес, Николас Латифи, Карлос Сайнц, Пиер Гасли, Алекс Албон и Ланс Строл (както и Хамилтън) бяха извикани при стюардите, за да дадат обяснения.

Рено установи, че проблемът в колата на Даниел Рикиардо, заради който спря на пистата в тренировката, е с горивната помпа. Екипът се справи и автомобилът бе готов навреме.

Времето бе още по-топло в началото на квалификацията – 28 градуса на въздуха и 46 на пистата. Още с началото на Q1 на трасето излязоха пилотите на Алфа Ромео, Уилямс и Хаас.

Шарл Льоклер се обади по радиото и каза на екипа си да съобщи на Себастиан Фетел да не кара твърде бавно пред него. Той допълни, че не е разбрал защо бе пуснат зад съотборника си.

Първото време бе на Кевин Магнусен – 1:21.618 мин. То бързо бе подобрено, като Льоклер бе пред Фетел

Времето му обаче бе анулирано заради излизане извън ограниченията на трасето. Всички бяха с гуми софт с изключение на състезателите на Мерцедес. Люис Хамилтън излезе пръв с 1:19.539 мин, Валтери Ботас бе на 0,247 сек зад него.

Льоклер сложи втори комплект софт в опит да се измъкне от зоната на изпадащите. Зад състезателите на Мерцедес бе Серхио Перес, следван от Сайнц, Макс Верстапен, Норис, Строл, Пиер Гасли (който също имаше анулирана обиколка заради излизане от пистата), Рикиардо, Данил Квят.

В дъното на таблицата бяха Грожан, Фетел, Антонио Джовинаци, Джордж Ръсел и Николас Латифи.

В края на Q1 се случи струпването, от които мнозина се опасяваха. Кими Райконен трябваше на няколко пъти рязко да спира, за да не удари Естебан Окон.

„Този идиот ме блокира през цялото време!“, възмути се Кими.

Пилотът на Алфа Ромео буквално се отказа два завоя преди края на обиколката. Фетел остана под чертата, а Хамилтън подобри собственото си постижение до 1:19.514. Себастиан бе особено недоволен от поведението на болидите на Алфа Ромео.

„Каква каша! Защо Алфи-те изпревариха всички?“, каза Фетел по радиото.

В Q2 отново всички излязоха на пистата, всички бяха със софт

Ботас записа 1:19.417, Хамилтън бе с 0,325 сек по-бърз, което бе нов рекорд на пистата. След първите серии трети излезе Перес пред Сайнц, Верстапен, Гасли. В зоната на отпадащите бяха Квят, Окон, Льоклер, Магнусен и Райконен.

Рейс контролът съобщи, че ще разследва след квалификацията инцидента от Q1 между Окон, Латифи и Райконен.

Всички изчакаха още време преди да излязат отново на Монца, което пак се случи едновременно. Ботас излезе начело с 1:18.952. Льоклер не можа да подобри времето си и отпадна след Q2 заедно с Квят, Окон, Райконен и Магнусен.

Мерцедес поведоха колоната в Q3, като Ботас бе пред Хамилтън. Зад тях бяха пилотите на Ред Бул. Валтери даде 1:19.121, съотборникът му бе по-бърз с 0,053 сек. Трети се нареди Перес (+0,652 сек). Следваха Верстапен (+0,739), Сайнц (+0,838), Норис, Рикиардо, Гасли, Строл. Времето на Албон бе анулирано заради неспазване ограниченията на трасето.

„Губя много време на правите!“, каза Верстапен по радиото.

5 минути и половина преди края на Q3 всички отново излязоха от питовете. В последните опити отново Ботас пръв записа време. То бе 1:18.956, което Люис подобри с 0,069 сек. Трети се нареди Сайнц.