Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хамилтън на крачка от титлата след триумф на Сузука

Хамилтън на крачка от титлата след триумф на Сузука

201
0

Люис Хамилтън спечели убедително Гран при на Япония на пистата Сузука и е само на крачка от това да спечели титлата във Формула 1 този сезон.

4 кръга преди края на сезона той има аванс от 67 точки пред Себастиан Фетел. И ако в следващата надпревара в Остин той и съотборникът му Ботас завършат първи и втори, британецът ще бъде шампион за 5-и път.

Днес на Сузука се случи точно това, като Ботас завърши 2-и, удържайки атаките на Макс Верстапен с по-меките гуми софт. Четвърти остана Даниел Рикиардо с другия болид на Ред Бул след много силно каране от 15-о място.

Себастиан Фетел и Ферари претърпяха пореден провал. Германецът се удари с Макс Верстапен в началото и изостана последен, след което стигна до 6-ото място. Пред него се класира съотборникът му Райконен, който също води битка с Макс, която в крайна сметка загуби и остана 5-и. 

На старта Фетел спечели 2 позиции пред пилотите на Торо Росо и стана 6-и, а отпред Хамилтън поведе пред Ботас и Верстапен. Още в първата обиколка Себастиан изпревари и Грожан. Пред него Райконен атакува Верстапен и двамата се сблъскаха на излизане от последния шикан, след което Кими загуби позиция спрямо Фетел.

 

 

Комисарите обявиха, че ще разглеждат случилото се. Кевин Магнусен пък спука гума след контакт с Льоклер и по трасето се повиха много отломки, заради които на пистата излезе кола за сигурност. Рикиардо от 15-о място бе напреднал до 10-о, а Верстпен пък бе наказан с 5 секунди за инцидента с Кими.

 

 

Състезанието бе рестартирано в 8-ата обиколка, като при него пилотите на Заубер се сблъскаха и това като по чудо не доведе до сериозни повреди по колите. Още преди края на тура Фетел опита да изпревари Верстапен на необичайно място и се стигна до инцидент, след който Себастиан се завъртя и изостана последен.

 

 

Рикиардо пък продължи да изпреварва съперниците си и стигна до 5-ото място, като пред него бяха Райконен и Верстапен. Кими влезе в бокса за нови гуми в 18-ия тур и постави медиум, с които да изкара до финала. Отпред Хамилтън се откъсна на 4 сек пред Ботас, а Верстапен бе на още толкова спрямо финландеца.

 

 

4 обиколки по-късно Верстапен спря за нови гуми софт и въпреки че трябваше да изтърпи и наказанието си от 5 сек, се върна на пистата пред Кими. Стюардите обявиха, че наказания за инцидента между Фетел и Верстапен няма да има. В 24-ата обиколка Ботас и Рикиардо спряха за нови гуми медиум, като изненадващо Даниел успя да се върне на пистата пред Райконен, който бе забавен от трафик.

Тур по-късно и Хамилтън смени гуми, постави средните по твърдост и запази лидерството пред Валтери. Фетел спря в 27-ата обиколка за нови гуми софт. Германецът след това си проби път напред до 6-ото място. В 41-ата обиколка отпадна Шарл Льоклер и спря колата си в зоната за сигурност преди фибата. За кратко бе назначен режим на виртуална кола за сигурност.

 

 

Това даде възможност Верстапен да доближи Ботас в битка за 2-ото място. Холандецът обаче не бе достатъчно бърз, за да атакува финландеца. Перес пък успя да излезе на 7-о място пред Грожан, като Ромен твърдеше, че маневрата е станала преди режимът на виртуален сейфтикар да бъде прекратен. Претенциите му не бяха уважени.

 

 

3 обиколки преди края Карлос Сайнц изпревари Пиер Гасли и спечели последната важна за Рено точка за 10-ото място. Така пилотите на Торо Росо останаха без точки в домашното състезание на Хонда.