Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хамилтън на полпозишън в Япония, провал за Ферари

Хамилтън на полпозишън в Япония, провал за Ферари

104
0

Люис Хамилтън спечели по убедителен начин квалификацията за Гран при на Япония. Пилотът на Мерцедес изпревари с 0.3 сек своя съотборник Валтери Ботас и направи поредна важна крачка към титлата.

В същото време грешна стратегия в 3-ата част не позволи на пилотите на Ферари дори да се опитат да се доближат до тези на Сребърните стрели. Двамата бяха пуснати първо с гумите интермедия, когато условията на пистата бяха най-добри.

Затова Кими Райконен остана 4-и, а Себастиан Фетел едва 9-и, като двамата и допуснаха грешки в бързите си обиколки със сликове, като тази на Себастиан беше по-сериозна. Пред Кими се вреди Макс Верстапен с Ред Бул, а неговият съотборник Рикиардо имаше технически проблем и остана 15-и.

 

 

В първата част на квалификацията сериозна катастрофа направи Маркус Ериксон от Заубер, който излетя на бързия ляв завой Дънлоп в края на първия сектор. Колата му бе сериозно разбита и сесията беше спряна за около 5 минути.

Освен него от квалификацията отпаднаха Вандоорн, Алонсо, Сироткин и Хюлкенберг, чиято кола бе готова за квалификацията навреме след инцидента му в 3-ата тренировка, но явно не бе настроена оптимално. Най-бърз беше Хамилтън с 1:28.702 мин, следван от Фетел, който се завъртя на фибата, и Ботас.

 

 

Във втория сегмент Хамилтън и Ботас направиха бързите си обиколки с по-бавните гуми софт срещу суперсофт за Райконен и Фетел. А това означава, че трябва да стартират с тези гуми в състезанието. Въпреки това пилотите на Мерцедес бяха по-бързи от тези на Ферари! С най-добро време беше Валтери, който изпревари с 30 хилядни Люис, а Себастиан и Кими бяха на 0.3 и 0.6 сек.

Рикиардо пък имаше проблем с двигателя и загуби мощност. Той стигна до питлейна и бе добутан до бокса. В последните минути над пистата започна да вали и той така и не записа време и отпадна. Освен него квалификацията напуснаха още Строл, Сайнц, Магнусен и Льоклер, който се завъртя при последния си опит при вече влажно трасе. Така за Q3 се класираха и двамата пилоти на Торо Росо.

 

 

В третата част Фетел и Кими излязоха с гуми интермедия, а Ботас и Хамилтън директно със сликове суперсофт, като пистата бе мокра на места. Фетел веднага каза по радиото, че трябва веднага да се прибере в бокса и да сложи гуми за суха писта. Люис записа 1:27.760 мин, а Ботас беше с 3 десети по-бавен. Верстапен записа 3-о време на 1.3 сек. 

 

 

Райконен допусна грешка и изостана на 1.6 сек., а Фетел сбърка на същото място и изостана още повече. След това дъждът се усили и никой от пилотите в челото не подобри времето си. Така Хамилтън взе полпозишъна пред Ботас, а Верстапен и Райконен заеха местата на 2-а редица. Хартли и Гасли с новата спецификация на двигателя на Хонда се представиха отлично заеха 6-ото и 7-ото място.