Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хамилтън на полпозишън в Испания, Ред Бул пред Ферари

Хамилтън на полпозишън в Испания, Ред Бул пред Ферари

71
0

Люис Хамилтън с Мерцедес беше най-бърз в квалификацията за Гран при на Испания и ще стартира от първа позиция в утрешното състезание на пистата Каталуня, 5-и кръг от шампионата във Ф1. Пилотът на Мерцедес изпревари с 0.280 сек съотборника си и лидер в шампионата Нико Розберг. От втора редица ще потеглят пилотите на Ред Бул – Даниел Рикиардо и Макс Верстапен, които успяха да изпреварят тези на Ферари – Кими Райконен и Себастиан Фетел. Валтери Ботас с Уилямс остана 7-и, докато съекипникът му Маса ще потегли едва 18-и, след като не успя да запише чиста обиколка в Q1.

След първата част на сесията отпаднаха Верлайн и Харинато от Мейнър, Ериксон и Насър от Заубер, Палмър от Рено и изненадата Маса с Уилямс. Бразилецът изостана с 1.9 сек от първия, докато Ботас бе доста по-напред – 7-и. Розберг бе най-бърз, като изпревари Хамилтън с 0.2 сек. Трети се нареди Макс Верстапен, който бе на половин секунда от Нико и на 2 десети пред съотборника си Рикиардо (4-и). Райконен и Фетел бяха 5-и и 6-и, но без да натискат много.

 

Във втората Хамилтън постигна изключително време от 1:22.159 мин, от което Розберг изостана с цели 0.6 сек. Зад тях Верстапен бе с половин секунда пред Рикиардо (5-и). Райконен направи две грешки в бързия си тур и се прибра в бокса. Веднага след него Фетел записа бърза обиколка, но бе 4-и, на цели 1.5 сек. от Люис. При втория си опит Ледения измести Себ от 4-ата позиция. От квалификацията след края на 2-ата част отпаднаха Гутиерес и Грожан от Хаас, Магнусен, Квят, Бътън и Хюлкенберг. Алонсо с другия Макларън успя да заеме последното 10-о място даващо право на участатие в 3-ата част. Така за първи път този сезон пило на Макларън достигна Q3.

 

В последната част Хамилтън допусна сериозна грешка в първи си тур при спирането за завой 10. Това му костваше близо секунда. От това се възползва Нико, който поведе с 1:22.475 мин. След него се нареди Верстапен, който  бе на 0.7 сек от водача. Райконен също сбърка в бързата си обиколка, а Фетел бе на 1.6 сек от Розберг.В последния си опит обаче Хамилтън направи перфектен тур и с 1:22.000 взе 3-ия си полпозишън за сезона. Розберг изостана на почти 0.3 сек, а Рикиардо с единствения си опит в Q3 постигна 3-о време. Верстапен остана 4-и, следван от Райконен и Фетел, които изостанаха на повече от секунда.