Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хамилтън с победа в квалификацията в Бразилия

Хамилтън с победа в квалификацията в Бразилия

28
0
Бразилия,Люис Хамилтън,Макларън

Люис Хамилтън постигна победа в последната си квалификация за екипа на Макларън. Второто място остана за неговия съотборник Дженсън Бътън, а второта редица бе заета от пилотите на Ред Бул, Марк Уебър и Себастиян Фетел. Съперникът на Фетел за световната титла Фернандо Алонсо зае едва осма позиция.

Квалификацията започна на влажно трасе след като бе преваляло за кратко преди началото на тренировката за време. В същото време обаче не се очакваше валежите да продължат, но температурите бяха паднали до 24 градуса. В същото време трасето бе достатъчно сухо, за да може голяма част от пилотите да излязат за своите първи опити със сликове.

Температурите обаче бяха с 24 градуса по-ниски от тези в петъчния следобед. Това означаваше по-трудно загряване на гумите и поради тази причина Фернандо Алонсо излезе с целта да направи 7 бързи обиколки, като в края на серията се очакваше хард сместа да е достигнала оптимална температура.

Люис Хамилтън започна първата част с ново най-добро време, като плътно зад него бяха Фернандо Алонсо и Фелипе Маса. Трасето обаче изсъхваше прогресивно и времената започваха да падат непрекъснато с всяка изминала обиколка. При тези променливи условия Хамилтън отново се оказа най-бърз, а голямата грешка бе на Ромен Грожан, който счупи своето предно крило при опит да задмине кола на Испания Рейсинг в началото на старт финалната права. Французинът влезе в бокса на Лотус и получи ново крило, но с него не успя да влезе във втората част на квалификацията, класирайки се 18-и.

До нея не успяха да стигнат също така обичайните заподозрени, пилотите на Катерам (Петров и Ковалайнен заеха 19-о и 20-о място), Маруся (Глок и Пик – 21-и и 22-и) и Испания Рейсинг (Картикеян и Де ла Роса – 23-и и 24-и).

В началото на втората част условията вече бяха значително по-приятни, като температурата на пистата дори достигна до 31 градуса.

Алонсо поведе в началото на втората част от квалификацията, като постигна с твърдите гуми време от 1:14,6 мин. Излизайки отново в дълга серия от обиколки испанецът скоро слезе до 1:14,2 мин.

Пилотите на Макларън и Ред Бул изчакаха максимално, излизайки в края на тази втора част само за една серия от обиколки с по-меката смес. Този единствен опит се оказа напълно достатъчен, като Фетел застана начело, следван от Хамилтън, Бътън и Марк Уебър.

За разлика от тях пилотите на Ферари успяха едва в последния момент да запазят местата си в топ 10, които им осигуриха участие в последната част от квалификацията.

Първи под чертата остана Пол ди Реста, като зад пилота на Форс Индия се наредиха Бруно Сена (Уилямс), Серхио Перес (Заубер), Михаел Шумахер (Мерцедес), Камуи Кобаяши (Заубер) и пилотите на Торо Росо, Даниел Рикиардо и Жан-Ерик Верн.

Така за последната част от квалификацията освен пилотите на Макларън, Ред Бул и Ферари се класираха Райконен (Лотус), Розберг (Мерцедес), Хюлкенберг (Форс Индия) и Малдонадо (Уилямс).

Всички пилоти с изключение на Райконен и Хюлкенберг излязоха още в началото на последната част. Хамилтън поведе, пред Бътън, Уебър, Маса и Алонсо. Фетел допусна грешка във втория сектор, която му отреди шесто място след първия опит.

В края Фетел все пак успя да заеме четвърта позиция, след като бе изпреварен от пилотите на Макларън, Люис Хамилтън и Дженсън Бътън, както и от своя съотборник Марк Уебър. Пети се класира Фелипе Маса, следван от Пастор Малдонадо и Нико Хюлкенберг. Алонсо остана осми, а десетката се допълни от Кими Райконен и Нико Розберг.