Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хамилтън с убедителна победа в Канада

Хамилтън с убедителна победа в Канада

56
0

Люис Хамилтън спечели убедителна победа в Гран при на Канада и намали изоставането си от лидера в шампионата Себастиан Фетел на 12 точки. Пилотът на Мерцедес остави зад себе си съотборника си Валтери Ботас. Така триумфът на Сребърните стрели бе двоен и бе първи такъв за сезона. Трети финишира Даниел Рикиардо, който успя да задържи зад себе си Фетел и двете коли на Форс Индия, управлявани от Перес и Окон.

Проблеми с колата на Кими Райконен в края на му дадоха шанс да се пребори за нещо повече от 7-ото място. С 9-ата си позиция първи точки в кариерата си и за сезона спечели Ланс Строл с Уилямс. От състезанието пък отново отпадна Фернандо Алонсо, който получи повреда в мотора. Не финишира и Макс Верстапен с Ред Бул.

 

 

При тръгването за загряващата обиколка Дани Квят не успя да потегли навреме от своята 11-а позиция и трябваше да стартира последен. При потеглянето Фетел не потегли достатъчно добре и Верстапен и Ботас го изпревариха. Оказа се, че германецът има и счупване на предното крило в резултат на удар с Верстапен. По-назад Рикиардо изпревари Райконен, а Сайнц изгуби контрол над болида си и се вряза в Маса. Заради инцидента на трасето излезе кола за сигурност.

 

 

При рестарта Верстапен се опита да изпревари Хамилтън, но британецът не позволи това да се случи. Райконен пък загуби още една позиция от Серхио Перес. Фетел влезе за смяна на предния спойлер и постави гуми суперсофт. Той се озова на дъното на колоната при връщането си на пистата.

 

 

В 11-ата обиколка Верстапен отпадна след повреда. На трасето бе назначена виртуална кола за сигурност. Междувременно Фетел се оплака, че отново е загубил част от предното си крило. Отпред Хамилтън имаше над 6 сек пред Ботас, а Рикиардо бе 3-и пред Перес. Последните двама заедно с Райконен направиха спиране в бокса. Даниел сложи гуми софт, докато Кими и Серхио сложиха суперсофт.

 

 

В 24-ата обиколка и Ботас мина през пита и заложи на софт, с който да изкара до финала. Той се върна на пистата 3-и, зад Хамилтън и Окон, като последният не бе спирал в бокса за нови гуми. Фетел пък след серия от изпреварвания се бе изкачил на 7-о място. В 32-ия тур Хамилтън и Окон също спряха в пита за гуми суперсофт. Двамата се върнаха на пистата първи и 6-и.

 

 

В 42-ата обиколка Райконен направи втори стоп за гуми ултрасофт. Финландецът се върна на пистата 7-и, което означаваше, че Фетел се изкачи на 6-о място. Пред тях Окон и Перес натискаха Даниел Рикиардо. В 50-ата обиколка и Фетел направи втори стоп и се озова 7-и зад Райконен. Германецът обаче бързо започна да навакса изоставането си, а след грешка на Райконен на последния шикан се озова 6-и.

 

 

4 тура преди края Фетел настигна колите на Форс Индия и след рискована атака на първия завой мина пред Окон. Преди това от бокса на индийския тим бяха помолили Перес да пропусне съотборника си, който да се опита да изпревари Рикиардо, но мексиканецът не го стори. До финала Серхио не успя да задържи Фетел и така пилотът на Ферари стигна до 4-ото място.