Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хамилтън ще стартира първи в Абу Даби

Хамилтън ще стартира първи в Абу Даби

196
0
Люис Хамилтън,Мерцедес

Световният шампион Люис Хамилтън с Мерцедес завърши последната квалификация за сезона подобаващо с полпозишън за Гран при на Абу Даби, последен кръг от сезона в F1.

Британецът записа нов рекорд на пистата 1:34.794 мин и изпревари съотборника си Валтери Ботас с 0.162 сек. Това е 83-а първа стартова позиция в кариерата му.

Пилотите на Ферари Себастиан Фетел и Кими Райконен заеха места на втора редица, а Рикиардо и Верстапен от Ред Бул тези на трета линия. Най-добър от останалите бе Ромен Грожан с Хаас- 7-и, следван от Льоклер със Заубер, Окон с Форс Индия и Хюлкенберг с Рено.

След първата част на квалификацията отпаднаха Хартли, Гасли, който загуби задвижване в самия край и от колата му се появи пушек, Гасли, Вандоорн, Сироткин и Строл. Съотборникът на Щофел Алонсо продължи в Q2 и така спечели всички 21 квалификации спрямо белгиеца за сезона.

Най-бърз в сесията беше Фетел, следван от Ботас и Хамилтън. Британецът обаче караше с по-занижени режими спрямо конкурентите от Ферари. Тримата бяха събрани само в 53 хилядни. Кими бе 5-и на 0.235 сек., а пред него се вреди Окон.

 

 

Във втората част пилотите на Мерцедес Хамилтън и Ботас излязоха с гуми ултрасофт, както и тези на Ферари и Ред Бул. Люис бе много по-бърз от всички, като Ботас остана на 0.7 сек след него. Кими и Фетел бяха на цяла 1 секунда, а Рикиардо и Верстапен на 1.3 и 1.5 сек.

Макс направи нов бърз тур с хиперсофт, за да си гарантира място в Q3. Същото стори и Фетел с ултрамеките гуми, като двамата се наредиха 2-и (Макс) и 3-и. След тази част от квалификацията отпаднаха Сайнц, Ериксон, Магнусен, Перес и Алонсо.

 

 

При първите опити в Q3 Хамилтън записа 1:35.295 мин, следван от Фетел, Ботас, Рикиардо, Кими, Верстапен. Люис допусна две грешки в обиколката си, като Себастиан изостана само на 57 хилядни от лидера.

При вторите Хамилтън подобри времето си до невероятните 1:34.794 мин. Ботас също се подобри значително, но остана на 0.162 сек, а Фетел на 0.331 сек. След него се наредиха Райконен, Рикиардо и Верстапен.