Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хамилтън триумфира на Хокенхайм

Хамилтън триумфира на Хокенхайм

97
0

Люис Хамилтън с Мерцедес спечели 4-ата си поредна победа и общо 6-а за сезона, след като триумфира в Гран при на Германия на пистата Хокенхайм. Британецът поведе в надпреварата след отличен старт от 2-а позиция и след това до финала контролираше състезанието. Люис не допусна никой да го доближи и с успеха си увеличи преднината си в генералното класиране на 19 точки пред съотборника си Нико Розберг.

Последният завърши едва 4-и в надпреварата след лош старт от полпозишън и наказание за избутване извън пистата на Макс Верстапен. Пред него се класираха Рикиардо и Верстапен с двете коли на Ред Бул, които показаха впечатляващо темпо с гумите суперсофт. Пети и шести останаха Фетел и Райконен с Ферари, които обаче нямаха реален шанс да доближат първите 4 в класирането. Така Биковете изпревариха Скудерията в класирането при конструкторите. 

 

 

На старта поведе Хамилтън, а Розберг направи много лошо потегляне и бе изпреварен от Верстапен и Рикиардо. Зад тях Фетел изпревари Райконен и стана 5-и. Нико опита да излезе пред Даниел на обратния завой, но австралиецът покри вътрешната линия и запази позиция. Във втората обиколка пилотът на Мерцедес опита нова атака първо на фибата, а след това два завоя по-късно от външната страна, но Рикиардо не му остави място, като двамата бяха близо до сблъсък. В крайна сметка пилотът на Ред Бул остана пред Розберг.

 

 

По-назад в класирането Алонсо изпревари Маса и излезе на 10-а позиция. Пред него бе съотборникът му в Макларън – Бътън, а на 8-а и 7-а позиция се движеха Хюлкенберг и Ботас. Отпред Хамилтън дръпна с 5 сек спрямо Верстапен, а Рикиардо и Розберг бяха близо до холандеца. В края на 11-ата обиколка Розберг и Верстапен спряха в бокса за смяна на гуми, като механиците на Мерцедес се забавиха и Макс излезе от пита отново пред Нико. И двамата бяха с гумите суперсофт.

 

 

На следващия тур и Рикиардо спря в бокса за гуми софт. Той се върна зад Верстапен и пред Розберг. В 14-ата обиколка и Фетел спря за нови гуми и постави софт. В 15-ата обиколка Хамилтън направи първия си пит. Британецът сложи софт и се върна на върха в класирането. В същата обиколка Райконен мина през бокса, като финландецът заложи на софт. Хамилтън отпред увеличи преднината си на 7 сек пред Верстапен.

 

 

В 28-ия тур Розберг спря за втори път в бокса, този път излизайки с меките гуми. Така стана ясно, че той ще използва стратегия с 3 питстопа. Само тур по-късно Верстапен опита да покрие Розберг и успя да се върне пред Нико също със софт. Само няколко завоя по-късно обаче германецът предприе изненадваща атака при спирането на фибата и изпревари съперника си, който излезе извън трасето. Макс веднага се оплака, че е бил избутан от Нико и стюардите на ФИА започнаха разследване на ситуацията.

 

 

В 32-ата обиколка Фетел спря за втори път и излезе с гуми суперсофт. В следващата и Райконен стори същото и се върна на пистата със супермеките гуми. В същото време излезе решението на комисарите, че Розберг получава наказание от 5 секунди заради избутване спрямо Верстапен. В 35-ата обиколка Хамилтън извърши своя 2-и стоп и, слагайки суперсофт, се върна начело. След него бе Розберг, който с ранния си пит, успя да спечели позиция спрямо Верстапен и Рикиардо. Последният загуби 2 позиции с по-късния си втори стоп в 34-ата обиколка.

 

 

В 40-ата обиколка с по-бързите си гуми суперсофт Рикиардо изпревари Макс и излезе на 3-а позиция. В същото време Розберг бе на 3.3 сек пред Даниел и трябваше да натрупа още преднина, за да може да запази шанс да се бори за 2-ото място, имайки предвид 5-те секунди санкция. Вместо това обаче Рикиардо започна да настига Нико. Последният не чака да бъде изпреварен и спря в бокса в 45-ата обиколка и след дълъг стоп, през който той изтърпя наказанието си, Розберг се върна 6-и. Обиколка след това Верстапен направи последния си стоп и се върна на пистата пред Нико и бе с по-бързите гуми суперсофт, докато Нико бе със софт. Рикиардо също направи финалния си бокс, като зае позиция пред Макс и Нико. В 48-ата обиколка убедителният лидер Хамилтън спря за последен път при механиците си и се върна със софт на 12 сек пред Рикиардо.

 

 

Пилотът на Ред Бул започна много бързо да настига Люис и разликата намаля до 7 сек. Хамилтън обаче веднага отговори с няколко бързи тура и дръпна на 8 сек. До финала Люис успя да запази комфортен аванс и спечели поредната си победа този сезон, а след него останаха Рикиардо, Верстапен, Фетел и Кими. В битката за последните точки 7-и стана Хюлкенберг пред Бътън, изпреварил Ботас, и Перес, който мина пред Алонсо 3 тура преди финала.