Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хамилтън триумфира на Силвърстоун

Хамилтън триумфира на Силвърстоун

45
0

Люис Хамилтън с Мерцедес спечели домашната си Гран при на Великобритания на пистата Силвърстоун, 10-и кръг от първенството. Шампионът остави зад себе си Нико Розберг, който след дълга битка успя да изпревари Макс Верстапен с Ред Бул. По този начин Люис намали преднината на Нико в шампионата само на 4 точки.

Заради помощ по радиото от бокса след проблем с трансмисията обаче Нико може да бъде наказан от стюардите. Силното представяне на Биковете допълни Даниел Рикиардо с 4-ото си място. В същото време пилотите на Ферари разочароваха, като Райконен остана 5-и, без никакъв шанс да се доближи до първите 4, а Фетел завърши едва 9-и след старт от 11-а позиция. Двамата нямаха добро темпо нито на мокра, нито на суха писта.

 

 

Преди старта над трасето заваля силен дъжд и рейс контролът реши надпреварата да започне зад колата за сигурност. Пилотите бяха задължени да поставят гумите за напълно мокро – ует. Така колоната поведе сейфтикарът. В 6-ата обиколка той се прибра и състезанието реално започна. Много от пилотите, сред които тези на Ферари, влязоха в бокса за смяна на гуми и слагане на интермедия. Като по чудо не се стигна до удари в питлейна заради множеството коли.

 

 

Отпред Хамилтън, Розберг, Верстапен и Рикаирдо останахана пистата, като Макс притискаше Нико. В 7-ия тур и Рикаирдо влезе в пита за интермедия. Той се върна на пистата пред Райконен. Първият отпаднал от състезанието бе Паскал Верлайн, заради което беше назначена и виртуална кола за сигурност. В Мерцедес решиха Хамилтън да спре в пита заедно с Розберг за интермедия. Същото стори и Верстапен, като промени в първата тройка не настъпиха – Хамилтън, Розберг, Верстапен. Перес успя да мине пред Рикиардо и излезе на 4-а позиция.

Райконен бе 6-и, а Фетел 12-и, без реално да успее да спечели позиции с ранната си смяна на гуми. Ботас се завъртя на предпоследния завой и загуби няколко позиции, излизайки от топ 10. Верстапен от своя страна записа най-бърза обиколка и започна да настига Розберг. Хамилтън пък се откъсна на 5 сек пред Нико. В 16-ия тур Фетел стана първият пилот, сложил гуми за сухо – от типа медиум. Тур по-късно и Кими сложи средните гуми за суха писта.

 

 

Верстапен пък успя да изпревари по атрактивен начин Розберг от външната страна на завоите Бекетс. В 18-ата обиколка Хамилтън и Розберг смениха гуми, слагайки медиум. С още незагретите си гуми Фетел допусна грешка и излетя от пистата. Верстапен най-после спря за сухи гуми в 19-ия тур и излезе 2-и, зад Хамилтън, но запази позиция пред Розберг. На 4-а позиция бе Перес, който успяваше да задържи Рикиардо зад себе си.

Райконен остана 6-и, а Фетел след завъртането си 12-и. В 22-ата обиколка обаче Рикиардо се справи с Чеко и зае 4-ото място. Страхотна битката за 9-ата позиция водеха Маса и Алонсо, като бразилецът умело защитаваше позицията си. Верстапен сбърка при преминаването на първия завой и мина през зоната за сигурност, губейки ценни секунди. Същото направи и Райконен, като също загуби доста време.

 

 

В 24-ата обиколка Алонсо също допусна грешка и излетя в чакъла, след като допусна грешка в завой 1. Малко след него на това място сбъркаха още Сайнц и Харианто, като за последния това означаваше край на състезанието. В 28-ия тур Хамилтън и Верстапен излетяха на първия завой, като дистанцията между двамата се запази, но преднината на Макс пред Розберг намаля на по-малко от секунда.

В 32-ата обиколка Розберг опита първата си атака, но тя беше неуспешна, като Макс „затвори вратата“ на завоя Стоу. В следващия тур Нико опитата същата маневра от вътрешната страна, но без резултат. Междувременно Перес също сбърка на завой 1, но запази 5-ото място. Прогресът на Фетел пък не вървеше добре и германецът заемаше едва 10-а позиция.

 

 

Най-после в 39-ата обиколка Розберг изпревари Верстапен на правата Хангар преди спирането за Стоу. През това време Хамилтън се беше откъснал с 8 сек напред. Нико започна да прави серия от най-бързи обиколки и намали разликата на 7 сек. Фетел пък допусна поредната си грешка на първия завой, а освен това получи и 5 секунди наказание към общото си време заради това, че изхвърли Маса извън трасето в битката за позиция на завой 3.

В самия край Райконен успя да притисне Перес в борбата за 5-ата позиция и в 47-ата обиколка успя да го изпревари. 5 обиколки преди финала пък Розберг получи проблем със скоростната кутия и му беше обяснено, че трябва да избягва да включва 7-а предавка и да промени режима на работа. Колата  заработи отново нормално и Нико запази 2-ата позиция, но след финала по информация от Ред Бул ще бъде разследван от стюардите за получаване на нерегламентирана помощ от бокса.