Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хамилтън триумфира в Остин

Хамилтън триумфира в Остин

29
0

Четвърта победа от общо 5 състезания, провели се на пистата край Остин за Гран при на САЩ, спечели Люис Хамилтън с перфектно каране и пълен контрол от старта до финала. Това бе победа №50 в кариерата за британеца. Втори завърши големият му съперник и съотборник в шампионския тим на Мерцедес Нико Розберг. Трети остана  Даниел Рикиардо с Ред Бул, а четвърти – Себастиан Фетел с Ферари. След атрактивна битка в края петото място спечели Фернандо Алонсо с Макларън. Той изпревари преди финала Карлос Сайнц с Торо Росо.

Зад тях останаха пилотите на Уилямс и Форс Индия Фелипе Маса и Серхио Перес. Девети завърши Дженсън Бътън, а десети точка отново за американския тим на Хаас спечели Ромен Грожан. И на двамата стратегията да стартират с най-меките гуми донесе успех. След  днешния си успех Люис съкрати преднината на Нико в шампионата на 26 точки три кръга преди края, като следващият старт е само след седмица в Мексико.

 Състезанието започна при прекрасно време с 35 градуса температура на асфалта. В отиването си към старта Хамилтън направи 3 симулации на старт и потегли отлично този път. Той заедно с Нико стартира с гумите от втората част на квалификацията – по-твърдия софт. С тях бе и Макс Верстапен, всички останали в топ 10 бяха със суперсофт. А голямата част от пилотите в дъното бяха със софт. Само Грожан и Бътън бяха със суперсофт. С отличен старт Даниел Рикиардо с по-мекия супер софт се вклини между Хамилтън и Розберг в първите завои. Райконен пък се пребори с Верстапен, който трудно удържа и Фетел зад себе си.

 

На първия завой се удариха Хюлкенберг и Ботас. Пилотът на Форс Индия спря в бокса и отпадна още в самота начало. Ботас смени спукана гуми и продължи, но в дъното. Пред него в цялата колата се водеха много битки. С меките си гуми Бътън и Грожан се опитваха да си пробият път напред. Бътън стигна до 10-то място като изпревари Гутиерес и се подреди зад съотборника си Алонсо. Гутиерес бе изпреварен и от съотборника си Грожан.

Още в деветата обиколка Рикиардо, който се опита да притисне дори Люис заедно с Кими спряха в бокса, за да сменят своите гуми супер софт и сложиха софт! Така класирането бе Хамилтън, Розберг, Верстапен, Фетел, Маса, Сайнц и пилотите на Макларън. Само тур по-късно обаче и Макс обаче спря в бокса и сложи софт. След още една обиколка същото направи и Нико при дистанция до Люис от 6,2 сек. Розберг сложи обаче предпоследния си комплект най-твърди гуми – медиум. Хамилтън на свой ред спря в 12-ата обиколка но запази типа софт! Фетел излезе начело с по-късна смяна на супер софт.

 

Той спря чак в 15-ата обиколка, а малко преди това Макс Верстапен изпревари Кими Райконен и подреждането бе Хамилтън, Рикиардо, Розберг, Верстапен, Райконен, Фетел, Маса, Сайнц. Верстапен бе супер бърз в тази фаза на състезанието, направи най-бързата обиколка и настигаше Нико, но той имаше добро темпо и с медиум.

След 16 тура Хамилтън водеше с 4,5 сек пред Рикиардо, зад когото на 1,8 сек бе Розберг, а на под 1 сек бе Верстапен, който започна атаки с DRS. Разликата обаче оставаше около 0,8-0,7 сек и Верстапен нямаше шанс. От бокса предупредиха Макс, че тези гуми ще му трябват до края на серията, на което той отговори, че не е тук, за да финишира четвърти!

Почти в средата на състезанието в 24-ата от общо 56 тура Розберг бе на около 7 сек зад Рикиардо, но вече на над 1.3 сек пред Верстапен. Следваха пилотите на Ферари, като Кими отново спря за смяна и сложи гуми супер софт! Загуби само една позиция – пред него мина Фетел, който пък сложи медиум и тази разлика в стратегиите бе интересна – 3 стопа за Кими и 2 за Фетел.

Зад лидерите бе все така бе Маса, пред Сайнц, Алонсо и Бътън. В дъното пилотите на Рено имаха позиции пред съперницете от Заубер и Мейнър. 

 

В 27-ата обиколка и Верстапен спря за втори път, този път за медиум. Механиците не бяха готови и той се извини, че е помислил, че го викат. Излезе отново на пистата не само зад Кими, но и зад Маса! Малко сред това получи повреда, най вероятно в двигателя, според собствените му думи. Отпадна в страни от пистата след като се опита бавно да стигне до бокса.

Проблемът му оказа важно влияние и върху състезанието на съотборника му, защото междувременно и Рикиардо мина през бокса, а след спирането на Макс колоната влезе във виртуален автомобил за сигурност и пилотите на Мерцедес направиха вторите си смени. Те сложиха медиум, а Нико излезе втори зад Люис пред Рикиардо. Следваха Кими и Фетел, Сайнц, Маса, Алонсо и Перес, който изпревари Бътън. След 36 обиколка Кими със своя суперсофт настигна Рикиардо, а зад тях Фетел имаше проблеми с работата на задното крило, вероятно с недобро затваряне на DRS.

 

В челото Хамилтън имаше комфортна преднина от около 10 сек пред Нико. На 4,4 зад германеца бе Рикиардо, а на 1,2 сек – Кими. Той спря за третия си стоп в 39-ата обиколка и при излизането си от пита спря в страни. Казаха му да изключи колата, защото е много гореща, но изглежда проблемът бе в монтирането на задна дясна гума. Комисарите веднага започнаха разследване за опасно пускане от бокса. Райконен рискува наказание за старта на следващата Гран при. Рикиардо имаше аванс от 11 сек пред второто Ферари на Фетел, който също бе на 2 стопа, както и останалите в челото. Зад него Сайнц държеше Маса зад гърба си, а зад тях бе и Алонсо. Испанецът го атакува, стигна се контакт в самия край, но пилотът на Макларън мина напреди и натисна в последната обиколка младия си последовател Сайнц. Изпревари го на 12-ти завои и таза зае петата позиция.