Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хамилтън завърши сезона с победа в Абу Даби

Хамилтън завърши сезона с победа в Абу Даби

163
0
Люис Хамилтън,Мерцедес

Световният шампион Люис Хамилтън завърши с победа сезона. Пилотът на Мерцедес спечели Гран при на Абу Даби, 21-и кръг от шампионата, като доминира в състезанието и остави зад себе си Себастиан Фетел от Ферари и Макс Верастапен с Ред Бул.

Даниел Рикиардо завърши 4-и с интересна стратегия с изтеглено назад единствено спиране в бокса, а Валтери Ботас с другия болид на Мерцедес завърши едва 5-и не можа да изпревари Райконен за 3-ото място в крайното класиране при пилотите.

Кими отпадна още в началото с технически проблем, а завършвайки 3-и Верстапен успя да измести Ботас 5-и в крайното класиране при пилотите. Най-добър от останалите беше Карлос Сайнц от Рено, който стана 6-и, следван от Льоклер със Заубер, Перес с Форс Индия, Грожан и Магнусен от Хаас.

Хамилтън поведе след старта, следван от Ботас, Фетел, Кими и Рикиардо, който бе атакуван от Льоклер. Верстапен изостана 9-и, а по-назад Хюлкенберг се удари с Грожан и се преобърна, спирайки в зоната за сигурност. Нико остана захлупен в болида и на трасето се появи кола за сигурност. Льоклер пък бе успял да мине пред Даниел преди появата на сейфтикара.

 

 

Колата за сигурност се прибра в края на 4-ата обиколка и в 5-ата надпреварата бе подновена. Верстапен веднага изпревари Окон, но Естебан бързо си върна позицията, като за кратко и Перес бе пред холандеца. В следващата обиколка пилотът на Ред Бул мина пред Окон, като в битката между тях имаше контакт.

 

 

В 7-ата обиколка Райконен спря с повреда на старт-финалната права. Затова беше назначен режим на виртуална кола за сигурност, а това бе използвано от Хамилтън и Льоклер за спиране в бокса за нови гуми суперсофт.

 

 

Люис се върна на 5-а позиция, а начело излезе Ботас, пред Фетел, Рикиардо и Верстапен. След подновяването на състезанието шампионът веднага се опита да изпревари Макс и успя в края на първата обратна права, но на втората холандецът с DRS си върна 4-ото място. След това Макс се откъсна пред Люис и започна да настигна съотборника си, който пък доближаваше Фетел.

Последният спря в бокса в 16-ата обиколка за нови гуми суперсофт. Той се върна 5-и на трасето. В следващия тур и Ботас влезе за нови супермеки гуми и се завърна на 3 сек пред Себастиан. Така начело излязоха пилотите на Ред Бул Рикиардо и Верстапен. Макс посети пита в 18-ия тур за суперсофт гуми и се озова на 3 сек зад Фетел. В следващите обиколки 21-годишният пилот намали разликата на под 2 сек. Себастиан пък се доближи до Ботас.

 

 

Отпред Рикиардо продължаваше да не влиза в бокса и да води, като от бокса му казаха, че имат план за него. В същото време над трасето изненадващо започна леко да вали. Валежът бе слаб и не намокри пистата, а от надпреварата с поведа отпадна Маркус Ериксон. Чак в 34-ата обиколка Даниел влезе в бокса за нови гуми, но не сложи най-меките хиперсофт, а суперсофт. Той се върна на 7 сек зад Верстапен на 5-о място, а лидер стана Хамилтън.

Втори обаче излезе Фетел, който изпревари Ботас в 35-ата обиколка. Изглежда Валтери бе износил много гумите си. В следващия тур Валтери изпусна спирането на един от завоите и мина напряко, като запази позиция. В 38-ия тур обаче с агресивна атака пилотът на Ред Бул мина пред финландеца, а в следващата обиколка същото стори и Рикиардо.

 

 

От съображения за сигурност Ботас направи още един стоп и постави ултрасофт гуми. 8 обиколки преди края Окон отпада в повреда в двигателя. Гасли също спря с проблем в мотора. Отпред Хамилтън нямаше проблеми и спечели пред Фетел и Верстапен, който задържа Рикиардо зад себе си. 

Алонсо в последното си състезание във Формула 1 завърши 11-и, като в края на успя да изпревари Магнусен и да вземе точка. В стремежа си да го стори той мина напряко през един от шиканите и получи 5 сек наказание.