Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хамилтън триумфира у дома в епична битка

Хамилтън триумфира у дома в епична битка

37
0

Люис Хамилтън спечели за трети път домашната си Гран при на Великобритания в епично състезание на пистата Силъврстоун, 9-и кръг от първенството на Ф1. В изключителна битка с колите на Уилямс и съотборника си Нико Розберг, Хамилтън взе правилните стратегически решения в ключовите моменти в най-интересното състезание за сезона. Нико остана втори, а Себастиан Фетел се възползва от падналия дъжд в последната фаза от състезанието и прескочи пилотите на Уилямс – Маса и Ботас. Последните двама водеха колоната в началото на състезанието, но сбъркаха с моментите за спирания в бокса.

На старта Маса се изстреля напред и поведе, следван от Ботас. Хамилтън и Розберг се забавиха и изостанаха 3-и и 4-и. Люис обаче успя да изскочи втори в 4-и завой.

Контакт между Малдонадо и Грожан причини катастрофа, заради която на пистата се появи колата за сигурност. В хаоса се удариха двамата пилоти на Макларън, което доведе до отпадането на Бътън. АЛонсо пъксчупи предното си крило и влезе за смяна в бокса.

При подновяване на състезанието Хамилтън се опита да мине пред Маса още преди излизането на старт-финалната права. Той обаче блокира предните гуми и излезе в зоната за сигурност, като беше изпреварен от Ботас. По-назад двете коли на Ферари изостанаха, като Райконен се озова 6-и, а Фетел едва 9-и. Кими беше заклещен зад много бързия на правите Хюлкенберг на 5-а позиция. Двамата пилоти на Скудерията влязоха първи в бокса за нови гуми, за да се опитат да си пробият по-лесно път напред.

Отпред Ботас натискаше Маса и на няколко пъти опита атаки, но бразилецът се защити добре. Първи в бокса от челото влезе Хамилтън. На следващата обиколка го последваха Маса и Розберг, като Фелипе и Нико излязоха от пита гума до гума, но бразилецът имаше вътрешната траектория за завоя на изхода от бокса и остана пред пилота на Мерцедес. Двамата обаче загубиха позиция спрямо Хамилтън, който поведе колоната. В следващия тур спря и Ботас, който излезе точно между Маса и Розберг на 3-а позиция.

18 обиколки преди финала заради отпадане на Сайнц беше назначена виртуална кола за сигурност, при който режим пилотите трябва да намалят скоростта си, но без да се доближават плътно един до друг, запазвайки разликите.

След рестарта обаче над част от пистата заваля. Райконен влезе в пита за интермедия, а Розберг успя да мине пред Ботас в мократа част на пистата. След това Нико се справи и с Маса, излизайки на 2-а позиция.

През това време Хамилтън се беше откъснал на 7 сек напред. Розберг обаче започна много бързо да го настига.

Дъждът обаче се засили много. Хамилтън първи от челото спря в бокса. Това се оказа печеливш ход, с който Люис увеличи аванс си пред Нико на 9 сек. От ситуацията спечели и Фетел, който по-рано от Уилямс постави гуми интермедия и излезе на 3-а позиция, пред Маса и Ботас. Шести остана Квят, пред Хюлкенберг и загубилия много време Райконен.

Първа точка за сезона взе Алонсо с Макларън, завършил 10-и.