Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хамистерия

Хамистерия

54
0

По време на пътуването си в Англия това лято за Гран при на страната неминуемо се сблъсках с истерията около младата звезда Люис Хамилтън.

Поначало англичаните посрещнаха, меко казано, одобрително успехите на сънародника си – манията по Найджъл Менсъл бледнее в сравнение с истерията, която се разгоря около Люис Хамилтън. Програмата на пилота бе претъпкана, разхождаха го по партита и благотворителни инициативи дни наред, а междувременно даваше и безброй интервюта за жадните за още и още подробности британски медии. За да са оригинални, журналисти му задаваха и откровено шантави въпроси от типа на: “Ако си изпереш бельото вечерта след свободните тренировки, защото ти носи късмет, ще изсъхне ли до утре?” Възпитаният и почти непрекъснато усмихнат младеж опита да отговори дори на това, въпреки че първоначално се стъписа сериозно, което обаче очевидно му се случва крайно рядко.

Добре за него е, че като почти всичките си колеги във Формула 1 Хамилтън едва ли чете пресата и почти не гледа телевизия. Но със сигурност се намират добронамерени люде, които го уведомяват какво се появява по негов адрес. А точно в Англия явно искаха да разберат и дали си мие зъбите повече отляво, отколкото отдясно! Но нека все пак нещата вървят по реда си и да започна от началото – тоест от приключването на Гран при на Франция.

Англичанинът завърши трети на Маникур, спечелвайки осми пореден подиум от осемте си старта в Гран при. Но си пристигна по-късно от предвиденото у дома в Англия, поради което отказа получените по-рано покани за две събития.

Бях поканен на концерта за принцеса Даяна, но за съжаление трябваше да откажа, тъй като бях изморен от връщането си от френската Гран при – обясни Люис.

Освен че пропусна музикалното събитие, пилотът не отиде и на партито след него, организирано от Пи Диди, американския рапър (продуцент и каквото още друго се сетите), който иначе си се казва Шон Джон Комбс и започна кариерата си като Пъф Деди. Музикантът обаче има наистина сериозни връзки, защото още в понеделник се оказа, че се е сдобил с номера на мобилния телефон на Хамилтън. В понеделник вечер той представяше новия си парфюм Unforgivable (от англ. – “Непростим”) в клуб Fifty в Лондон и така, между другото, решил да направи втори опит да се види с Люис, който в четвъртък разказа:

Играех голф близо до вкъщи. Не съм много добър – чичо ми все се мъчи да ме научи, но аз не схващам особено. Май имам нужда от уроци при Тайгър (Уудс – ако по някаква необяснима причина не сте се сетили за кого говори – б.а.)… И тогава ми се обадиха, за да ми кажат, че Пи Диди специално ме е поканил на вечеря. Исках да приключа с последните девет дупки, така че сериозно се замислих дали въобще да ходя. Но се радвам, че отидох! След това отидохме на друго парти. Очаквах, че никой няма да ми обърне внимание. Но хора непрекъснато идваха при мен, искаха ми телефонния номер и питаха дали аз искам техния!

За протокола: цялата вечеря, за която Хамилтън така сладкодумно разказва, излязла на Пъф Деди 150 000 паунда, сто хиляди от които – за шампанско Кристал, като Диди настоял то да присъства дори във винегрета за салатата.

Едва ли обаче пилотът се е радвал толкова на преживяването си, след като снимката му с поп певицата Наташа Бедингфийлд стана повод за порой клюки във вторник. Фактът, че заедно с тях по кадрите е и друг рапър – Фарел Уилямс – бе само отбелязан мимоходом. Но какво точно се случва между сензацията във Формула 1 и русата Наташа бе обсъждано надълго и нашироко. Този път самият Люис се зае с опроверженията:

Той (Фарел – б.а.) слезе от колата и аз й подадох ръка, за да й помогна. Сериозно, просто се държах джентълменски. Даже не познавам жената.

Според изказвания на друг свидетел на Хамилтъновите изяви във въпросната вечер жените въобще не били тема на разговор – той чул Пи Диди и пилотът да обсъждат войната в Ирак!

Срядата мина сравнително спокойно за Люис – с посещение на купона на TAG Heuer в хотел “Хемпъл” в Лондон, където манекенките се надпреварваха да се снимат с него.

Ден преди началото на уикенда за Гран при на Великобритания Хамилтън се върна към детските си години – като специален гост на картинг състезание на пистата до Милтън Кийнс. Пилотът отдели доста време на децата и дори им обясни куп тънкости по карането на трасето, което, както се разбра по-късно, си има причина.

Спомням си срещи с пилоти от Формула 1, които въобще не ме поглеждаха, камо ли да дадат някакъв съвет, освен Дейвид Култард – впусна се в подробности Люис, идвайки на трасето.

Той не само изгледа надпреварата, но развя карирания флаг и връчи трофеите. По-късно същия ден дойде на Силвърстоун и с това започна подготовката му за първата му домашна надпревара като пилот от Формула 1. През това време обаче букмейкърите във Великобритания с изумление наблюдаваха как залозите растат главоломно.

Дори преди първото състезание на Хамилтън нищо не предполагаше бум в залаганията, но първият му подиум доведе до огромен скок. Залаганията преди втория старт се увеличиха със 75% и тази година счупихме всички рекорди по оборот – обясни говорителят на Ладброукс Дейвид Уилямс.

Конкретно за Гран при на Великобритания залозите бяха 10 пъти повече от миналогодишните, на обща стойност от около 10 милиона паунда.

Ако Люис спечели в неделя, денят за нас ще е черен – коментира Греъм Шарп от Уилям Хил.

При това положение в неделя следобед поне неколцина британци са въздъхнали с облекчение заради това, че Хамилтън не спечели.

Междувременно обаче истерията около пилота съвсем не стихна, въпреки че той се съсредоточи изцяло върху работата си на Силвърстоун. Шефът на Макларън Рон Денис за пореден път похвали 22-годишното си протеже за начина, по който се справя с цялата ситуация:

Люис има късмет, че живее в спокойно селище, където личният му живот се пази. Късметлия е също така, че има родители и съседи, които го предпазват. Стъпил е здраво на земята и една от многобройните жертви, които прави, е да сведе социалния си живот до минимум, за да минимизира влиянието върху себе си. Може би когато първоначалното ударно внимание на английската преса поутихне, ще успее да балансира нещата още по-добре. Но в момента се справя чудесно.

Докато Хамилтън караше в сесиите на Силвърстоун, животът му продължи да бъде разнищван детайл по детайл. Появи се отново сърцераздирателната изповед на майка му Кармен Локхарт за това как е взела решението да остави бащата на Люис да го гледа и да се грижи за него. Тя дори изкоментира връзката му с Джодиа Ма – приятелката на пилота е от Хонконг, но двамата се срещнали преди четири години, когато били студенти в колежа по изкуства и науки в Стивънейдж.

Тя е момиче, което ще му помогне да остане здраво стъпил на земята. Не търси светски живот. Мисля, че детето ми ще е с някого, когото познава, а не с някоя от кукличките във Формула 1 – никога не си наясно какво точно преследват те – разясни позицията си Кармен.

Тя също така обясни, че първите пориви на Хамилтън в спорта били към футбола и той даже тренирал в клуба Бедуел Рейнджърс. Треньорът му там Кен Хедингтън не пропусна да се включи в хвалебствения хор:

На футболното игрище той бе лидер, винаги сплотяваше съотборниците си, когато нещата не вървяха. Ако бе решил да продължи да се развива в този спорт, притежаваше таланта да стигне много нависоко.

Талантите на Хамилтън явно са безкрайни, но този зад волана му признават всички. Англичанинът даже си взел шофьорската книжка след едва четири урока, лично свидетелства инструкторът му Стивън Сивел:

Справяше се наистина великолепно от момента, в който дойде за уроци при мен. Единствено се налагаше да му казвам да намалява по завоите, защото бе много бърз. Трябваше да му напомням, че не може да кара на пътя като на пистата.

Хамилтън се учил да управлява автомобил по пътищата на Хъртфордшир с Нисан Микра, като плащал 18 паунда на час и минал общо 6 часа в рамките на 4 урока.

Показа наистина много добри способности и му давах насоки само да внимава на пътя и да си наглася огледалата. Спомням си, че като взе изпита, караше Мини Купър – подарък изненада от баща му Антъни – допълни Сивел.

Съвсем отскоро Люис и семейството му живеят пак в областта Хъртфордшир, намираща се северно от Лондон – но в селото Теуин, съвсем близо до родния му град Стивънейдж. Населението е около 2500 души, повечето от които всекидневно пътуват до английската столица, където работят. Благодарение присъствието на Хамилтън малкото селище вече се търси все по-често на географската карта.

Хамилтънови са прекрасно семейство и всички се вълнуват наистина много за него – разказа магазинерът Джон Пилбийм. – Идват тук често, за да пазаруват, и винаги взимат много от наденичките “Браухинг”. Точно този колбас е много известен в нашата област и винаги върви добре.

Семейството му дойде тук сутринта след първото му състезание в Австралия и изкупиха, кажи-речи, всички вестници. Виждаше се с невъоръжено око, че са адски горди с него – допълни съпругата му Джо.

В такова спокойно място като Теуин, разполагащо всичко на всичко с три кръчми и боулинг зала, Хамилтън наистина може да си събере ума. Но явно нищо не може да го опази от таблоидите, които умират да публикуват пикантни истории за него. Като например тази за бившата му приятелка Даниел Лойд, бивша Мис Великобритания.

Младата дама е три години по-голяма от Люис и започва кариерата си на модел на 16-годишна възраст, като участва и в различни конкурси за красота. Запознала се с Хамилтън в нощен клуб в Лондон преди четири години и двамата били заедно “цели” три месеца. Пилотът обаче никак не е бил наясно, че междувременно Дани поддържала сериозна връзка със съгражданина си от Ливърпул Шон Уокър, който понастоящем излежава присъда в затвор в Ибиса след престрелка с полицията! Госпожицата се похвалила на приятелки, че иначе изглеждащият по-малък за годините си Люис бил много добър в леглото. Иначе държала връзката им да остане тайна – естествено заради Шон. Постепенно обаче ангажиментите на двамата ги разделяли за все по-дълго време, заради което решили да се разделят и скоро след това Хамилтън срещнал настоящата си приятелка Джодиа. Въпреки това си останали приятели – той дори присъствал на конкурса, когато Дани спечелила титлата Мис Англия през 2004 г. Едва ли е бил обаче на коронясването й за Мис Великобритания миналата година, но вероятно е разбрал, че короната й бе отнета – заради това, че ходела с член на журито (футболиста Теди Шерингам) от два месеца преди конкурса и заради снимките й в “Плейбой” през декември м.г.

На всичкото отгоре Даниел има доста двоен стандарт при преценката си за връзките, на нея не й пречи да излиза с двама мъже едновременно, наскоро тя заряза нападателя на Чарлтън Маркус Бент заради изневяра. Въпреки това пратила на Люис съобщение, с което му пожелала успех в надпреварата, а и двамата така и така се чували редовно.

Е, госпожица Лойд е стискала палци на Люис, но това явно не му донесе късмет. Интересно как ще продължи историята на уникалния сам по себе си пилот, който наистина предпочита да си върши работата на пистата. Вихрушката около него обаче може да стане и още по-страшна. Тогава онези, които искрено му желаят доброто, могат само да се надяват, че Рон Денис е прав и че младежът ще устои на бурята.