Начало Други Ханинен и Копецки се включиха в Състезанието на шампионите

Ханинен и Копецки се включиха в Състезанието на шампионите

26
0
Ян Копецки

Още двама рали пилоти се присъединиха към Състезанието на шампионите – звездите на Intercontinental Rally Challenge (IRC) Юхо Ханинен и Ян Копецки. Събитието е на 3-4 декември на Еспри Арина в Дюселдорф и събира някои от най-известните и успешни автомобилни състезатели в света.

Ханинен и Копецки са заводски пилоти на Шкода и имат впечатляващи постижения през последните години в IRC. Финландецът стана шампион миналия сезон, като освен в този шампионат участва и във WRC (Супер 2000). Той ще е в екип с легендата на 24 часа на Льо Ман Том Кристенсен за Купата на нациите през първия ден на надпреварата, тъй като Матиас Екстрьом няма да може да участва. Звездата от DTM и трикратен първенец в Състезанието на шампионите обаче ще се върне на пистата за индивидуалните битки в неделя.

Финландия има забележителни постижения в това състезание, още откакто Юха Канкунен спечели първото такова през 1988 г. – коментира Ханинен. – Досега съм единственият представител на страната ни за тазгодишната надпревара. Надявам се с Том да си паснем и да върнем Купата на нациите в нашата част от света.

Копецки пък е вицешампион в IRC три години подред. През 2011 г. спечели две победи и записа общо шест подиума. Заедно с Виталий Петров чехът ще сформира славянския отбор – първият екип от Източна Европа в историята на събитието.

Шансът да се състезавам срещу най-добрите пилоти в света е перфектен начин да приключа годината. Всъщност участвах в серии с туристически автомобили преди да се прехвърля на ралитата и се надявам това да ми помогне при смяната на различните коли – заяви Ян.