Начало Рали Ханинен пръв в рали Ирландия от IRC

Ханинен пръв в рали Ирландия от IRC

63
0
Юхо Ханинен

Юхо Ханинен спечели третия кръг рали Ирландия от Intercontinental Rally Challenge (IRC) през уикенда. Това бе пета победа за Шкода в шампионата и първи успех за финландеца за този сезон.

Ханинен води сериозна битка с Андреас Микелсен – двамата взимаха един след друг отсечките и се сменяха начело на класирането. Усилията на норвежеца да се пребори за победата обаче доведоха до катастрофа, при която той не само блъсна своята Фабия S2000, но и удари главата си. Вследствие на инцидента шампионът за 2011 г. прекара нощта в болница, но преди това успя за финишира втори, на повече от 40 секунди зад Ханинен.

Това бе една от най-трудните победи в кариерата ми, но и една от най-сладките, тъй като през цялото време се гонихме с Андреас – коментира Юхо. – Трябваше да натискаме във всеки отделен етап. Той нямаше късмет на финала, а аз продължих. Шансът определено изигра роля в развитието на събитията, тъй като метеорологичните условия се променяха непрекъснато и бе много лесно да претърпиш инцидент.

Микелсен сподели, че е разочарован, но заяви отново, че стартът на сезона е добър за него – една победа и две втори места.

Ян Копецки от своя страна опази третото си място. Чехът имаше други проблеми, след като навигаторът му Павел Дреслер се разболя.

Четвърти се нареди Матийо Арзено – това бе първо участие за него в надпреварата с неговото Пежо 207 Супер 2000. Той заяви, че е бил в състезанието, за да се учи и е доволен от представянето си.

Битката на ирландците бе спечелена от Крейг Брийн, надделял над сънародника си Робърт Барабъл за петата позиция.