Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хард и медиум гуми избраха Пирели за предизвикателствата на Сепанг

Хард и медиум гуми избраха Пирели за предизвикателствата на Сепанг

39
0
гуми,Пирели

Гран при на Малайзия е съвсем ново предизвикателство за Пирели и новите им гуми за Формула 1 през 2014 г., заяви спортният директор на компанията преди надпреварата на Сепанг Пол Хембри.

Вторият кръг от тазгодишния световен шампионат ще се проведе в края на седмицата на пистата до Куала Лумпур, чийто основни характеристики са абразивен асфалт и променливо, екстремно време. За да се справят с това, Пирели избраха за там най-твърдите смеси в гамата си: хард (с означения в оранжево) и медиум.

Малайзия е едва второто състезание за новата ни гама продукти, създадени за последното поколение болиди от Формула 1. Освен това там ще е дебютът на сместа хард. Медиум се представи на ниво в Австралия, но условията в Малайзия са напълно контрастни в сравнение с тези на Албърт парк. Температурите са значително по-високи – както на въздуха, така и на трасето. Това, разбира се, ще е предизвикателство и за самите коли, както и за пилотите, като не бива да забравяме, че все още сме в началото на процеса на развитие. Дъждът в събота в Мелбърн позволи на отборите да изпробват мокрите гуми и интермедиите, а придобитите познания могат да са им много полезни на Сепанг – обясни Хембри.

Според бившия пилот от Формула 1 и настоящ консултант на Пирели Жан Алези изграждането на добър ритъм на малайзийското трасе може да помогне за намаляване натоварването на гумите.

Ще изминат още няколко старта преди да видим пълния потенциал на всички отбори, а това е особено интересна ситуация. Другото нещо, което асоциирам с Малайзия, е проливният дъжд. Изумително е колко се развиха гумите за мокра писта от времето, когато аз карах, досега. Не мисля, че някой е предвиждал колко вода ще могат да разпръскват те (65 литра при 300 км/ч – б.р.). Истинският проблем на Сепанг при дъжд е неподвижната вода на пистата – тогава се губи контрол върху колата. Видимостта също е много различна, ако вали – допълни французинът.