Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хаует: Плановете за алтернативен шампионат не са забравени

Хаует: Плановете за алтернативен шампионат не са забравени

34
0

Заплахата от алтернативен шампионат все още съществува, настоява вицепредседателят на ФОТА, Джон Хаует.

Малко преди конфликтът между осемте въстанали отбори и Международната автомобилна федерация да бъде повдигнат отново, президентът на Тойота намекна, че нови прояви на враждебност може отново да поставят на дневен ред заплахите на ФОТА.

Според немско издание той е казал, че плановете на ФОТА „все още на са заровени“. Хаует подчертава, че се надява мирът от Париж да стане реалност, „но ако нещо се случи, то ние имаме своите алтернативи.“

В сряда обаче опасенията на Хаует бързо се материализираха, след като по време на официална среща в Германия Чарли Уайтинг от ФИА провокира ФОТА и практически ги накара да си излязат, като каза, че осемте отбора понастоящем не са включени в световния шампионат Формула 1 за 2010 г. и нямат право на глас във връзка с техническите и спортни правила за съответния период.

Британските медии дори отразиха любопитния момент, при който докато Дженсън Бътън пристигаше на летището в Дюселдорф за надпреварата на Нюрбургринг, то неговият шеф Рос Браун е вървял в обратната посока, за да се върне в Лондон за спешни преговори на ФОТА.

По този повод различни издания от Острова подчертават, че това ще бъде поредният състезателен уикенд, в който отново основна тема от дневния ред ще бъдат политическите конфликти между отборите и федерацията. Според „Гардиан“ Макс Мозли се опитва да удължи сагата, така че на отборите да не им остане време да организират алтернативен шампионат.