Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хауг: Щастливи сме, че двигатели Мерцедес окупираха първа редица

Хауг: Щастливи сме, че двигатели Мерцедес окупираха първа редица

36
0

Труден бе и днешният ден на пистата Албърт парк за отбора на Макларън. Въпреки напредъка в представянето на болидите МР4-24, пилотите на тима изостават сериозно в колоната и не стигнаха до третата част на квалификацията за Гран при на Австралия в F1 утре.

Хейки Ковалайнен отбеляза подобрение в цялостното темпо и баланс на автомобила си след последната свободна тренировка. Той започна квалификацията с по-твърдия тип гуми на Бриджстоун. Във втория сегмент обаче (макар и със супер софт) постигна време, което не бе достатъчно за топ 10. Въпреки това Хейки остана оптимист:

Цялостният баланс на болида бе добър, но в момента просто нямаме достатъчно прилепяне, за да се възползваме от това. Отборът работи изключително упорито и постигаме прогрес през последните няколко седмици, така че всички се надяваме да се върнем напред скоро.

Веднага зад Ковалайнен, също необичайно назад на стартовата решетка, щеше да се нареди Люис Хамилтън. Английската звезда на Макларън успя заедно с инженерите си да стабилизира колата си в последната сесия преди официалната тренировка за място. Във втория квалификационен сегмент обаче повреда го изхвърли от борбата, като той дори не успя да направи обиколка за време. След това получи и наказание от преместване пет места назад на грида заради наложилата се смяна на скоростна кутия.

Нещо в задната част на автомобила се счупи във втория ми бърз тур в първата част на квалификацията. Просто не можех да продължа. Отборът ще потърси проблема довечера, но аз съм решен да атакувам в състезанието – от 15-а позиция ще бъде забавно. Поздравления за Дженсън [Бътън] и всички в Браун – те свършиха фантастична работа през уикенда и има на какво да се надяват утре – коментира Хамилтън.

Според шефа на Сребърните стрели Мартин Уитмарш повредата на англичанина вероятно е в пръстените за включване на предавките в скоростната кутия. Това обаче ще установят инженерите по-късно.

И двамата пилоти свършиха добра работа в условия, които бяха трудни за всички ни. Истината е, че напреднахме през последните седмици, но явно недостатъчно – допълни Уитмарш.

Спортният директор на Мерцедес Норберт Хауг заяви, че повреда като днешната в трансмисията на болида на Хамилтън не се е случвала през повече от 7000 км тестове.

Скоростта ни очевидно не бе добра, но Кими [Райконен] и Ник [Хайдфелд] – които също карат с KERS – бяха на 0,35 и 0,25 секунди пред нас, а Фернандо [Алонсо] е на не повече от 0,15 сек. Трябва, разбира се, да продължим да се подобряваме сериозно. Поздравления за Браун за великолепния дебют. Особено сме щастливи, че нашите двигатели Мерцедес-Бенц окупират първа редица – каза още Хауг.