Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хейки: Предполагах, че ще е по-лесно да се върна към състезанията, но...

Хейки: Предполагах, че ще е по-лесно да се върна към състезанията, но допуснах грешки

30
0
Серхио Перес,Хейки Ковалайнен

Хейки Ковалайнен пое вината за това, че не успя да изпълни задачата си в Лотус, за които се състезава през последните два старта от тазгодишния шампионат на Формула 1. Финландецът замести сънародника си Кими Райконен, след като световният шампион за 2007 г. приключи предсрочно 2013-та, за да претърпи операция.

Хейки финишира 14-ти и в Гран при на САЩ, и във финалната надпревара в Бразилия. Но докато на пистата до Остин имаше проблем със спирачната система и KERS, то на Интерлагос не можа да се възстанови от недобрия си старт.

За мен бе невероятна възможност да карам за тима на Лотус и съм разочарован, че не успях да взема точки за тях. Смятам, че колата е страхотна, но не успях да използвам темпото й. Допуснах грешки – вероятно заради липсата на рутина, но предполагах, че ще е по-лесно да се върна към състезанията и да съм на ниво – призна Ковалайнен. – Стартовете ми и в Бразилия, и в Остин бяха наистина лоши. И в двата случая имах процедурни проблеми и изобщо не потеглях навреме, заедно с всички останали. Това бе наистина разочароващо, тъй като е много трудно да си върнеш позиции. Бих искал да благодаря на всички в Лотус за подкрепата по време на тези две надпревари.

Финландецът допълни, че в тренировките и квалификациите се е чувствал съвсем нормално и затова е имал усещането преди състезанията, че ще се класира в топ 10:

Въпреки всичко съм окуражен от факта, че поддържах едно определено темпо в тези състезания. Просто грешките в неделя ми костваха скъпо и в двата случая. Не ми харесва, когато не се справя както трябва, но от друга страна това показва колко трудна е Формула 1. Представянето ми не бе най-доброто възможно – не се справих особено силно, ако се подходи от гледната точка на опит да докажа нещо. Това обаче не бе централна тема за мен и нямах поставени конкретни цели с идеята да съм в по-добра позиция при по-нататъшни преговори. Съмнявам се последните събития да имат някакво влияние. Доста съм уверен, но когато не си подписал нищо, всъщност не си наясно със ситуацията.

Ковалайнен преговаря с Катерам за титулярно място за 2014 г. Той бе в екипа до края на миналия сезон и бе повикан спешно този сезон, за да помага в работата по болида. Хейки направи шест тренировки за тима преди да се присъедини към Лотус за последните две състезания от календара.