Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хелмут Марко обвини ФИА, че прилага двоен стандарт при наказанията

Хелмут Марко обвини ФИА, че прилага двоен стандарт при наказанията

30
0
Хелмут Марко

Съветникът на собственика на Ред Бул Дитрих Матешиц доктор Хелмут Марко за пореден път изрази недоволство от ФИА и обвини федерацията, че прилага двоен стандарт при налагането на наказания. Повод за това бе санкцията на Себастиан Фетел от Гран при на Германия, изпратила шампиона от втора на пета позиция в класирането. Стюардите на състезанието постановиха, че той е имал нечестно предимство, придобито при излизането му от трасето (при маневра за изпреварване на Дженсън Бътън) и добавиха 20 секунди към времето му.

Цялата ситуация бе предизвикана от Бътън, който не остави никакво място на Себастиан и го избута. Себастиан трябваше да се премести, за да избегне удар. Има двоен стандарт и това е неприятно – заяви Марко пред австрийската телевизия Сервус.

Маневрата на Фетел бе оприличена от някои наблюдатели на тези на Нико Розберг от Бахрейн, когато обаче пилотът на Мерцедес не бе санкциониран. Марко бе категоричен, че в случая с Фетел стюардите са подходили с нагласата, че пилотът на Ред Бул е виновен.

И докато Дейвид Култард например смята, че наказанието е прекалено тежко за подобно провинение, то друг бивш пилот от Формула 1 – Алекс Вурц – е на друго мнение:

– Правилата са много ясни. Може да излезеш от трасето с цялата кола, ако това не ти донесе предимство.

Хайме Алгерсуари, който миналия сезон караше за Торо Росо, също смята, че Фетел е бил в нарушение.