Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хелмут Марко: Верстапен е по-добър пилот от Фетел

Хелмут Марко: Верстапен е по-добър пилот от Фетел

3908
0
Хелмут Марко и Макс Верстапен
Хелмут Марко и Макс Верстапен; снимка Ред Бул Контент Пуул

Хелмут Марко смята, че Макс Верстапен е по-добър пилот от Себастиан Фетел. Според съветника на Ред Бул нидерландецът е надградил нивото на умения на четирикратния световен шампион. Той вярва, че Верстапен е засенчил Себастиан, въпреки разликата в опита на двамата състезатели.

Марко има пряка намеса за привличането на Фетел и Верстапен в академията на Ред Бул и дебюта им във Формула 1. Въпреки четирите спечелени първенства в периода 2010-2014, Хелмут смята нивото на Макс за по-високо. 24-годишният пилот грабна титлата в Абу Даби след спорно решение на състезателния директор Майкъл Маси.

Тъй като Себастиан и Макс са единствените двамата световни шампиони на Ред Бул, д-р Марко смята, че в момента Верстапен е по-силният състезател от двамата.

„Верстапен е по-добър пилот от Фетел. Това е без съмнение“, коментира Марко.

„Какво го кара да се откроява най-много? Той не се нуждае от загряване“.

„Ако някъде вали дъжд, останалите състезатели правят пет или осем обиколки. Тогава Макс излиза на пистата и записа най-бърза обиколка в първия си опит. Видяхме какво стана в Саудитска Арабия. Никой не познаваше пистата. Макс излезе на пистата и записа най-бързи сектори. Това е едно от завладяващите му качества“.

Верстапен стана най-младият победител в Гран при през 2016. Тогава той задържа зад себе си Кими Райконен на пистата Каталуния. Марко смята, че Макс е станал много по-силен и гъвкав състезател през следващите няколко години.

„Той е малко по-агресивен. Важното е да гледаме картината по-широко. Това е важна разлика“.

„В първите сезони Верстапен искаше да бъде най-бързият по всяко време и при всякакви обстоятелства. Сега се научи да го дозира и прави, когато е необходимо. Несъответствието бе, че той показа тази зрялост по време на първото си състезание с Ред Бул“.

„Другата важна разлика е когато имахме проблем в някоя свободна тренировка, той щеше да избухне и крещи в бокса. Понякога носеше това нетърпение и на пистата, например, ако се движеше в по-задната част на колоната. Сега Макс е много по-спокоен. Представя се постоянно и на изключително високо ниво. Наистина е невероятен пилот“, обобщи д-р Хелмут Марко.