Начало Автомобили Хибрид гони нов рекорд за скорост

Хибрид гони нов рекорд за скорост

46
0

Очаквайте новият най-бърз автомобил в света. Bloodhound Supersonic SCC ще бъде конструиран и пилотиран от същите хора, които бяха в основата на настоящия рекордьор – SCC Thrust. Това означава, че трябва да бъде премината скоростта от 763 мили (1220 км/ч), постигната преди 12 години. Така лидерът на проекта, Ричард Нобъл, и пилотът и водач, Анди Грийн, отново ще се окажат в пурсинята Блек Рок, Невада, като се надяват да преминат бариерата от 1000 мили в час(1600 км/ч).

Според предварителни сметки опитът за преминаване на рекорда ще струва около 10 милиона паунда – това са нужните средства за конструиране и развиване на Bloodhound. Екипът обаче е решил плавно да постигне желания рекорд. Така през 2009 година трябва да бъдат постигнати 800 м/ч (1280 км/ч), след това през 2010 година трябва да бъдат постигнати 900 м/ч (1440 км/ч) и чак през 2011 година според плановете трябва да се достигнат 1000-та мили (1600 км/ч).

И за да бъде онагледено всичко, то си представете как при скорост от 1600 км/ч с Bloodhound ще преминавате дължината на четири футболни игрища за една секунда. Освен това на теория за 25 часа с подобна постоянна скорост може да бъде прекосена цялата Земя по Екватора. Карайки на пълна газ, пилотът Анди Грийн ще се сблъска с натиск от 3.6 G, което представлява налягане, което започва да пречи на зрението.

Лидерът на проекта, Ричард Нобъл, нарича това „най-големият инженерен проект” и тъй като вероятно никой в момента не работи върху машина на времето, то Нобъл може и да е прав. Нещо повече, което е много хитро от маркетингова гледна точка – той ще отвори базата във Фитън за обществеността, така че всеки, който иска да види развитието, ще може да го направи.