Начало Избрани Хил: Борбата за титлата все още е отворена въпреки неуспехите на Ферари

Хил: Борбата за титлата все още е отворена въпреки неуспехите на Ферари

1327
0
Макс Верстапен, Ред Бул, Шарл Льоклер, Ферари
снимка: Ред Бул Контент Пуул

Бившият пилот от F1 Деймън Хил смята, че шансовете на Ферари да се бори с Ред Бул за световната титла са все още непокътнати въпреки последните неуспехи на Скудерията и Шарл Льоклер.

Монегаскът беше ненадминат в квалификациите в последните четири кръга. За съжаление отпаданията в Барселона и Баку смъкнаха Льоклер на трето място в класирането на шампионата. 24-годишният състезател изостава 34 точки от своя съперник и лидер в шампионата  Макс Верстапен. Пилотът на Ред Бул спечели петата си победа за сезон 2022 в F1 по улиците на столицата на Азербайджан.

Междувременно проблемите с надеждността на Скудерията и двойното отпадане в Баку доведоха до изоставане от 80 точки от Ред Бул в класирането при конструкторите.

Въпреки всичко Хил настоява, че борбата за титлата между двата водещи тима в F1 не е приключила в полза на Червените бикове.

„Борбата за титлата все още е отворена въпреки неуспехите на Ферари“, каза световният шампион във Формула 1 за 1996 г. пред Sky Sports F1.

„Това беше ужасен ден за тях, но не мисля, че беше толкова катастрофален. Твърде рано е да говорим за това. Ред Бул също имаха проблеми в първите три старта.“

В момента повишаването на производителността на двигателите е ограничено от замразяването на развитието на задвижващите агрегати в световния шампионат. Във връзка с това, помощникът на Хил в Sky F1 Джони Хърбърт подчерта, че е важно тимът от Маранело да се справи с проблемите, свързани с надеждността.

„Това е начинът, по който се задълбочавате във всички тези разбъркани части и се опитвате да откриете проблема. Той ще бъде голямо главоболие за тях през втората част на сезона. Тогава е необходимо мощността да бъде доста по-силна“, твърди Хърбърт. Британецът изтъкна статистически високата надеждност на двигателите във Формула 1.

„Toва е пълно бедствие за шампионата. Едва ли очаквате да видите такива неща в толкова модерната епоха, в която живеем.“

„Именно тук видяхме механичния проблем, който се появи в Барселона. Докато в Баку имахме друга авария, която е свързана с двигателя.“

„Така че за тях ще бъде много трудно да върнат всичко в правия път, защото трябва да го направят бързо. Всички ние смятахме, че това трябва да стане [в Азербайджан].“

Подобно на Хил, Хърбърт предположи, че Ферари може да остане в битката, стига да се справи с проблемите си. Според бившият пилот от F1, формата на Льоклер през тази година е впечатляваща.

Знаем, че това, което направи в квалификацията Азербайджан], е блестящо. В момента той знае, че в момента кара блестящо. След като уредят и поправят всичко, за да нямат такива повреди, вярвам, че той като пилот може да свърши работата много бързо.“