Начало Избрани Хил: Фетел ще се върне във Формула 1 под някаква форма

Хил: Фетел ще се върне във Формула 1 под някаква форма

936
0
Себастиан Фетел, Астън Мартин
Себастиан Фетел, снимка Астън Мартин

Деймън Хил очаква Себастиан Фетел да се върне във Формула 1 под някаква форма в бъдеще. Според британеца, четирикратният световен шампион отново ще иска да бъде в падока на спорта след няколко години.

Фетел прекрати кариерата си в F1 след Гран при на Абу Даби през миналия уикенд. Германецът прекара 15 години в световния шампионат, карайки за отборите на БМВ Заубер, Торо Росо, Ред Бул, Ферари и Астън Мартин. През този период той записа 53 победи, 122 подиума, 57 полпозишъна и четири световни първенства. Сега Фетел се оттегля в заслужена почивка и ще прекарва повече време със семейството си.

Фетел завърши по изключително емоционален начин последния си състезателен уикенд в F1. Бившият пилот на Астън Мартин финишира на десета позиция и спечели последната точка в кариерата си.

Германецът все още не разкрива плановете си за 2023 г. Едно от нещата, които той ще прави, е да прекарва почти цялото време със своята съпруга и три деца в дома си в Швейцария. Преди няколко месеца той получи показа от Греъм Рейхал да тества автомобил от Индикар. Фетел така и не коментира дали обмисля да се пробва в американските серии.

Миналата седмица Люис Хамилтън предположи, че бившият му съперник рано или късно ще се върне в спорта. Хил отчасти бе съгласен с мнението на своя сънародник. От друга страна, бившият пилот на Уилямс и Джордан се съмнява, че Фетел ще се върне като пилот от F1.

„Фетел ще се върне във Формула 1 под някаква форма. Той отново ще бъде част от този спорт, защото ние се интересуваме от него. Вярвам, че Себ отново ще се появи в падока,, за да допринесе по някакъв начин“, каза Хил.

„Мисля, че вероятно сега той се нуждае от малко пространство и перспектива. Вярвам че това е така, като се има предвид моя опит.“

Не е изключено Фетел отново да бъде част от падока на F1. Според Хил той ще има съвсем различна перспектива и няма да иска отново да бъде състезателен пилот.

„Този спорт е заслепяващ. Виждаш света както от падока, така и от стартовата решетка и от кокпита.“

„Сега той може да се отдръпне от всичко това и да види Формула 1 в контекста на всичко, което се случва в света. В крайна сметка F1 никога няма да изглежда малка, но все пак тя не е доминиращата история в света.“

„Смятам, че точно тук човек като Себ не може да не знае, че не можеш да контролираш света във Формула 1. Тя е ограничена в това, което може да направи, за да реши всички световни проблеми.“

Във всеки случай Фетел ще започне 2023 г. като напълно свободен човек, който няма никакви сериозни ангажименти.

„Той ще може да се събуди в началото на 2023 г. и сам да си направи графика. Това е освобождаващо, но и доста плашещо. Фетел е много млад. Лично аз спрях когато бях на 40 години. На колко години е той? 35, така че според мен той все още е много, много млад“, допълни Деймън Хил.

Междувременно няколко бивши пилоти от F1 очакват Фетел рано или късно отново да бъде част от падока на спорта. Ханс-Йоахим Щук заяви, че е бил изумен от празненствата по повод оттеглянето на четирикратния световен шампион.

„Не мога да си спомня някой пилот да е получавал такова сбогуване“, сподели германецът. „Мисля, че той рано или късно ще се върне. Не мога да си представя, че няма да му липсват воланът, битките и атмосферата. За мен въпросът е колко време ще отнеме това.“

Единствената критика на бившия пилот от F1 към Фетел е внезапното му преминаване към защитник на природата през последните години.

„Той помогна за формирането на Формула 1, но сега се насочва в друга посока. Разбира се, можете да имате различни възгледи, но трябва и да сте малко внимателни.  Ако съм състезател и съм прекарал целия си живот в опити да бъда успешен, не мога изведнъж да се превърна в природозащитник. Честно казано в това няма смисъл“, добави Щук.

Ралф Шумахер също смята, че Фетел ще се върне в световния шампионат. Германецът посочи като пример Фернандо Алонсо и Нико Хюлкенберг.

„Можете да видите какво се случи с Нико Хюлкенберг и Фернандо Алонсо. Смятам, че тези момчета винаги искат да се върнат в спорта. На новите пилоти им трябва много време, за да достигнат нивото на Себастиан, така че виждам, че той вече има шанс да се върне след година или две. Не знам дали наистина ще го направи. Може би след година-две със семейството ще има сили да опита завръщане в F1“, коментира Шумахер.

Световният шампион от сезон 1997 Жак Вилньов също се включи в коментарите за евентуалното завръщане на Фетел.

„Годината беше трудна за Себастиан. Все пак не трябва да забравяме, че той се занимаваше с редица неща извън състезанията. Въпреки това той се представи много добре в последните си стартове за Астън Мартин“, каза Вилньов.

„Той наистина ще липсва на F1. Няма да се изненадам, ако се завърне в една или друга роля. Когато работиш толкова дълго на едно място, стигаш до момент, в който ти е писнало. След това искаш да се прибереш у дома със семейството си. Но след няколко месеца това може да се промени. Тогава Себ може би отново ще започне да става неспокоен.“