Начало Избрани Хил: Хамилтън може да се оттегли ако отново не е претендент за...

Хил: Хамилтън може да се оттегли ако отново не е претендент за титлата

1439
0
Люис Хамилтън, Мерцедес
Люис Хамилтън, снимка Мерцедес

Деймън Хил смята, че Люис Хамилтън може да се оттегли от F1 по-рано от очакваното. Световният шампион от 1996 г. е категоричен, че 38-годишният състезател може да напусне спорта в края на тази година ако не е претендент за титлата.

Миналата година Хамилтън изживя една от най-трудните кампании в кариерата си. Британецът не записа нито една победа през сезон 2022, което се случва за първи път откакто той се присъедини към F1 през 2007 г. Причината за прекъсване на серията на Хамилтън бе свързана с проблемния автомобил на Мерцедес, който изоставаше сериозно от лидерите и бе сериозно засегнат от подскачането.

Германският производител работи усилено през цялата зима в опит да изкара автомобил, който да бъде реален съперник на Ред Бул. Въпреки очакванията, Хамилтън и съотборникът му Джордж Ръсел не вярват да се борят за победата още в първия старт за сезона в Бахрейн.

Хил предполага, че Хамилтън може напълно да загуби мотивацията си да остане в F1 ако не разполага с подходящ автомобил

„Люис ще се възползва от тази възможност. Ако той не разполага със силен автомобил ще му бъде все по-трудно да постига тези звездни резултати“, сподели Хил.

„Той е човек, който се вдъхновява от възможността да печели. Не вярвам, че Люис се задоволява постоянно да финишира на пето или шесто място. Той иска да печели или да е на подиума.“

Хамилтън държи едни от най-впечатляващите рекорди в F1. Според Хил, това също може да окажа влияние на решението му дали ще удължи настоящия си договор с Мерцедес.

„Хамилтън може да се оттегли ако отново не е претендент за титлата. Като се има предвид невероятните му рекорди в F1, той може да се запита: „Защо трябва да продължавам да правя това?“

Настоящият договор на Хамилтън с Мерцедес изтича в края на тази година. Говори се, че британецът и Тото Волф вече са започнали преговори за нов договор. От друга страна обаче Хамилтън може би ще иска да види как се представя новият автомобил на отбора, след което да се ангажира с нов и вероятно окончателен договор с Мерцедес.

Хил смята, че перспективата за спечелване на рекордна осма световна титла в F1 е голям стимул за Хамилтън. Това вероятно все още го кара да продължи да работи въпреки изоставането на Мерцедес през последната година.

„Осмата световна титла беше на една ръка разстояние, но в крайна сметка се изплъзна в последния възможен момент“, каза Хил. „Това е единствената причина той да се върне и да продължи- надеждата да спечели осмата титла. Според мен това е единствената му мотивация. Не мисля, че той иска просто да се състезава.“

„Люис е на 38 години. Да, той има още няколко сезона пред себе си, които ще са най-много два или три. Едва ли той ще може да остане в спорта още 5 или 10 години“, завърши Деймън Хил.