Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хирургът на Кубица твърди, че пилотът е готов за Формула 1

Хирургът на Кубица твърди, че пилотът е готов за Формула 1

34
0
Роберт Кубица

Възстановяването на Роберт Кубица и кога ще се върне в кокпита на болид от Формула 1 бяха сериозно отразявани през последния месец, като поредното изявление по повод състоянието полския пилот е на хирурга, оперирал тежко пострадалата му след катастрофата ръка. Състезателят претърпя катастрофа по време на рали след първите зимни тестове. От тогава премина няколко сериозни хирургически интервенции, в момента е в процес на рехабилитация и все още не е напълно ясно кога и дали ще се върне в спорта.

Хирургът Игор Росело в частност е на мнение, че Роберт е напълно готов поне за тестове. Твърдението му идва няколко дни след това на доктор Рикардо Чекарели, че на пилота ще са му необходими още няколко месеца възстановяване.

Той е добре, може да движи и вдига всички си пръсти. Сега може вече да се мисли как най-бързо да седне в кола. Извинете, в състезателен болид, тъй като вече кара нормален автомобил. Възстановяването му е чудо, макар че все още не е известно дали ще е толкова бърз, колкото бе – обясни Росело. – Необходима е още една малка интервенция, за да подобрим двигателната способност на китката му, защото след подобен инцидент ръката никога не толкова гъвкава, колкото е била преди. Ще му трябват много упражнения. Но ще може да кара отново болид от Формула 1 и да натиска всички бутони – говорим за автомобилен състезател, а не пианист.

Хирургът призна, че не може да се начуди на вдигането на крака на Кубица:

Всички счупвания и рани са оздравели. Ще има някои ограничения, но да не забравяме, че обмисляхме и ампутация. А дали е бърз, ще преценят специалистите. Ние си свършихме работата перфектно.