Начало Рали Хирвонен спечели рали Португалия

Хирвонен спечели рали Португалия

62
0
Мико Хирвонен

Последните три отсечки от рали Португалия не доведоха до промени в класирането и Мико Хирвонен спечели първата си победа като пилот на Ситроен. Втори се нареди Мадс Остберг, а трети е Евгени Новиков.

Руснакът имаше повод за най-много притеснения, след като получи проблеми с газта.

Случи се на 500 метра в отсечката, но мисля, че го оправихме – обясни той.

В крайна сметка обаче Евгени стигна финала и взе първи подиум в кариерата си. На финала коментира, че този резултат го прави много щастлив, тъй като е чакал дълго време за него.

Хирвонен също бе щастлив от постигнатото – в Португалия бе едва четвъртият му старт като титуляр на Ситроен и той го спечели. Това компенсира в голяма степен разочарованието от твърде ранното отпадане на Себастиен Льоб, а и съперниците от Форд не се справиха като хората, въпреки че отново бяха най-бързи (с изключение на последната отсечка.

Яри-Мати Латвала направо летеше по трасето, но остана назад в подреждането.

Просто опитах да съм разумен, защото имаше малко дъжд в началните няколко километра на 20-ата отсечка, както и в средата й. След това се опитах да пазя гумите за пауърстейджа, тъй като имаше още превалявания, но кратки – коментира той.

Пилотите на Мини пък имаха цял куп грижи в предпоследния (21-и) етап. Дани Сордо се завъртя на една отбивка, удари банкет и спука гума. Арминдо Араужо също смени спукана гума, а Патрик Сандел въобще не успя да продължи. Испанецът от екипа на Продрайв се поздрави с успеха в пауърстейджа, което увенча наистина страхотното му каране от последните дни. Той обаче не успя да влезе в топ 10.

1.Мико Хирвонен4:19:24.3 часа
2.Мадс Остбергна 1:51.8 мин
3.Евгени Новиковна 3:25.0
4.Петер Солбергна 3:47.4
5.Насър Ал-Атиана 7:57.6
6.Мартин Прокопна 8:01.0
7.Денис Куиперсна 8:39.1
8.Себастиен Ожиена 9:00.8
9.Тиери Нювилна 10:29.7
10.Яри Кетомаана 11:44.6