Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Холивудската звезда Райън Рейнолдс с участие в Алпин, тимът продава 24% на...

Холивудската звезда Райън Рейнолдс с участие в Алпин, тимът продава 24% на група инвеститори

907
0
Алпин А523
Алпин А523; снимка Спас Генев

Отборът на Алпин продаде 24% на група инвеститори, съобщиха официално от Алпин Рейсинг и Рено Груп. Сред тях има любопитни имена, включително това на холивудската звезда Райън Рейнолдс. Рейнолдс вече има спортни инвестиции в Европа. Той е част акционерите в уелски футболен клуб на име Рексам. В това начинание е партньор с друг холивудски кадър – сценариста Роб Макълхени. В Алпин ще участват двамата заедно с актьора Майкъл Б. Джордан.

Инвестицията на цялата група възлиза на 200 милиона евро. От Алпин посочиха, че пазарната цена на екипа в момента е около $900 млн. Формула 1 преживя сериозен подем през последните години и стойността на екипите в спорта се качи

Групата инвеститори включва Otro Capital, RedBird Capital и Maximum Effort Investments. RedBird е инвеститор във Fenway Sports Group – собственици на отбора на Ливърпул в английската Висша лига и на бейзболния Бостън Ред Сокс. RedBird освен това е собственик на италианския Милан от август 2022 г. след сделка на стойност 1,2 милиарда евро. Притежава и контролния пакет акции във френския футболен отбор Тулуза.

В официалното съобщение се уточнява, че дивизията във Вири-Шатийон, която произвежда задвижващите системи за Формула 1, остава изцяло собственост на Рено Груп.

„Формула 1 и Алпин са стратегически инвестиции за Рено Груп. През последните две години рестартирахме марката Алпин – чрез спортното купе икона A110 и влизане на бранда в F1, където целта е да стане претендент за титлата. Това ново партньорство ще ускори развитието на Алпин F1“, заяви CEO-то на Рено Груп Лука де Мео.

Главният изпълнителен директор на Алпин Лоран Роси също посочи, че новите инвестиции са важна стъпка по пътя на екипа

„Получаваме огромен опит и експертиза, които ще подсилят неимоверно медийната и маркетинг стратегиите ни. Приходите ще бъдат реинвестирани в отбора“, добави той.

От инвестиционните компании посочиха, че Алпин има огромен потенциал и искат да работят с екипа, за да го развият.

„Вярваме в мениджмънта на компанията, стойността на марката и дългосрочната стратегия за спорта. Вярваме също така, че можем да допринесем за развитието им, особено в Северна Америка“, се казва в коментара от страна на Otro Capital.