Начало Автомобили Honda е най-бързо разрастващата се водеща марка в Европа през 2016 г.

Honda е най-бързо разрастващата се водеща марка в Европа през 2016 г.

51
0

Honda се утвърди като най-бързо разрастващата се водеща автомобилна марка в Европа за цялата 2016 г., сочат последните данни на Европейската асоциация на автомобилните производители (ACEA). Общо 159 126 автомобила от марката са продадени в Европа и в зоната на Европейската асоциация за свободна търговия до края на декември 2016-а, като отчетеният спрямо миналата година ръст възлиза на 20,8%. Така Honda има значителен принос и за цялостния ръст от 6,8% на европейския автомобилен пазар.

Силното представяне на марката през изтеклата година  се дължи от засилено търсене на всички модели от гамата, като все по-голям става интересът към HR-V, Jazz и Civic. С общо 34 921 продадени бройки HR-V се налага като модел с голям принос. При Jazz отбелязаният спрямо предходната 2015-а ръст е 26% с общи регистрации от 39 613 на всички европейски пазари. Новият Civic Type R допринесе за още по-голяма реализация в гамата на Civic, където продажбите през 2016 г. възлизат на 47 300 единици, или 4,9% повече спрямо предишната година.

Honda е отбелязала ръст и на петте основни европейски пазари през 2016-а (Великобритания, Германия, Франция Италия и Испания). Най-голям е в Италия, равносилен на цели 98%. Така страната стана третият по величина европейски пазар за Honda. Забележителен е ръстът и във Финландия (+47,7%), както и в Португалия (+38,6%) и в Унгария (+58,1%).

„Благодарение на продуктовите новости, въведени преди края на 2015 г., Honda увеличи продажбите си през 2016 г., при това драстично на повечето ни пазари. Радвам се да видя засилено търсене за цялата ни гама от продукти, особено за Civic, предвид факта, че това бе последната година на това издание на модела. Новото му поколение излиза на пазара след няколко седмици и ще ни донесе още позитиви през 2017 г.“, сподели Жан-Марк Стренг, генерален мениджър на автомобилното подразделение на Honda Motor Europe.

Успешните продажби на Honda Motor Europe през 2016 г. бяха съпътствани от редица новости през годината. Прототипът Civic Hatchback бе представен на автомобилния салон в Женева през март, а производството на версията му за американския пазар започна през август в британския завод на Honda в Суиндън (HUM), който е глобален производствен център за новия модел, който ще се предлага на повече от 70 страни по света, включително Европа, Северна Америка и Канада.

Представянето на Civic Type R Prototype на Mondial de L’Automobile в Париж в края на септември и идването на аналогичния сериен модел този месец бяха обявени за най-ревностно очакваните премиери на 2017 г. от читателите на британското издание What Car?. Първите екземпляри от новия Clarity Fuel Cell пристигнаха в Европа през ноември, за да се включат в демонстрационния проект Hydrogen for Innovative Vehicles (HyFIVE). Блестящ финал на годината бе и доставката на първия европейски Honda NSX за бившия изпълнителен директор на Honda Швейцария Клод Саж.