Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хонда е готова отново да работи с Алонсо

Хонда е готова отново да работи с Алонсо

2070
0
Фернандо Алонсо
Фернандо Алонсо; снимка: Астън Мартин

Хонда е готова отново да работи с Алонсо. Това вярва президентът на HRC Коджи Ватанабе. Според неговите думи, отношенията с двукратният световен шампион са много по-добри в сравнение с периода, когато японците доставяха двигатели на Макларън.

Алонсо и Хонда ще се събере отново с Хонда през 2026 г. Вчера испанският ветеран обяви, че е подписал нов многогодишен договор с Астън Мартин. По този начин той ще остане част от британския отбор и след идването на Хонда като доставчик на задвижващи системи

Двукратният световен шампион има предишен опит с Хонда по време на престоя си в Макларън от 2015 до 2017 г. За нещастие, двигателят на японците беше изключително неконкурентоспособен спрямо тези на Мерцедес, Ферари и Рено. В резултат на това Алонсо и Дженсън Бътън/Щофел Вандоорн често заемаха последните места на стартовата решетка и нямаха възможност да се борят в челото.

Алонсо беше изключително разочарован от двигателите на Хонда. Разочарованието на испанеца достигна своя връх по време на Гран при на Япония 2015. Тогава той беше изпреварен от болид на Торо Росо на старт-финалната права. Веднага след това той се включи по радиото и каза: „Двигател от GP2, GP2.“ В крайна сметка Хонда и Макларън се разделиха в края на 2017 г. После японският производител започна да си партнира с Торо Росо/Алфа Таури/Виза РБ и Ред Бул.

Миналата година стана ясно, че Хонда се връща официално в F1 през 2026 г. Японците ще работят заедно с Астън Мартин. В края на миналия месец стана ясно, че японците ще имат нова база в Обединеното кралство, разположена недалеч от Силвърстоун. Марката също така започна набирането на персонал. Ръководител на новият проект на Хонда в F1 ще бъде президентът на HRC Коджи Ватанабе.

Новината за партньорството между Астън Мартин и Хонда веднага породи някои спекулации. Според тях, проблемите взаимоотношения между японците и Алонсо в миналото може да се окажат проблемни за успеха на бъдещото сътрудничество. Но според Ватанабе, връзката между испанеца и Хонда се е подобрила значително през последните години.

„Когато работих с него от 2015 до 2017 г., ситуацията беше много трудна както за Хонда така и за отбора. Това беше особено разочароващ период в нашата история. Имаше някои моменти, в които отношенията ни бяха доста обтегнати“, сподели Ватанабе.

„Мисля, че станахме по-силни, защото преодоляхме това разочарование. Оттогава Алонсо също е много активен. Радвам се, че можем да преодолеем това болезнено преживяване заедно и отново да се борим заедно за победи. Надявам се, че ще можем да се стремим към шампионата заедно и да побеждаваме заедно“, добави президентът на HRC.

Ватанабе разкри, че е започнал отново да разговаря с Алонсо в края на миналата година. Според него сделката с Астън Мартин е дала възможност да се стигне до нова съвместна работа с испанеца

„Разговарях с него в Лас Вегас. По това време той все още не беше взел решение за следващия си договор“, призна Ватанабе. „Алонсо дойде, когато разговаряхме с [шефа на отбора] Майк Крак. Той каза: „Успех“ и „Ако имаме шанс, нека да се състезаваме заедно“. Просто си казахме няколко думи.“

Проблемната история на Алонсо с Хонда не е била пренебрегната от Астън Мартин. Отборът от Силвърстоун е взел това предвид, по време на преговорите с японския производител.

Ватанабе също така коментира въпроса за това дали ще има някакъв проблем Алонсо да остане на борда и след идването на Хонда. Според него, марката ще се радва отново да работи с испанеца.

„Проведохме много разговори с Астън Мартин относно партньорството ни от 2026 г. През това време обменихме мнения и за пилотите и споделихме разбирането, че Алонсо определено е пилот от най-висока класа.“

„Астън Мартин ни попита дали ще има някакви проблеми от страна на Хонда, ако удължат договора на Алонсо. Ситуацията беше споделена на различни етапи.“

„Гарантирам, че Хонда не е отправяла никакви искания по този въпрос. Във всеки случай трябва да обсъдим какъв пилотски състав ни е необходим, за да печелим победи и титли. Именно в този контекст отборът реши да удължи договора на Алонсо“, завърши президентът на HRC.