Начало Автомобили Honda e – следващата крачка по пътя на плана Electric Vision

Honda e – следващата крачка по пътя на плана Electric Vision

452
0

Honda показа редица новости относно електрическото си бъдеще на Автомобилен салон Франкфурт 2019. Компанията представи стратегическия план, наречен Electric Vision. Той предвижда от 2025 г. 100% от европейските продажби на марката да бъдат на електрически автомобили. Първата крачка от програмата е вече факт в лицето на CR-V Hybrid. Моделът бе последван от представения през март на тазгодишния салон в Женева Prototype. Във Франкфурт Honda демонстрира и серийната версия на електрическия си модел.

„Със световната премиера на Honda e правим следващата крачка напред по изпълнението на стратегическия план Electric Vision“, заяви Кацуши Инуе, главен оперативен директор и президент на Honda Motor Europe. „Това е уникален електрически автомобил с ненадмината динамика и свързаност от ново поколение, какъвто само Honda може да произведе”, подчерта той.

Електрическата стратегия на Honda не приключва само с автомобилите. Още на изложението в Женева японският производител потвърди намерението си да навлезе в енергетиката с пълна гама от решения за зареждане и управление на електроенергията. На салона във Франкфурт марката демонстрира технологии, които биха помогнали за зареждане на автомобила с електричество в закрит гараж или на улицата.

Honda Power Charger

Тази технология е подходяща за обслужване на електромобили на закрити паркинги. Системата се състои от зарядно, което може да бъде монтирано на стената или на стойка и е с максимален капацитет от 7,4 кВт (eднофазно захранване) или 22 кВт (трифазно захранване). Уредът ще позволи на собствениците на Honda e да заредят автомобила си на 100% за 4,1 часа при 32-амперово захранване, значително по-бързо отколкото това би станало през стандартен контакт.

Зарядно и за градска среда

Липсата на инфраструктура е една от големите пречки за шофьорите на електромобили в градска среда. Honda си партнира със специалистите от Ubitricity. Повечето точки за зареждане от този тип се намират в населени жилищни зони, където автомобилът остава паркиран цяла нощ и съответно се зарежда през това време.

Прототипът Honda Power Manager

Прототипът Honda Power Manager е двупосочна система, която свързва електромобила с „умна“ електрическа мрежа. Това позволява интелигентно и балансирано събиране и разпределение на електричеството между автомобила и мрежата и използването на възобновяеми източници на енергия.

Така при необходимост от допълнително електричество в дома ви, колата сама по себе си може да се превърне в източник на ценната енергия. Когато зарядът й спадне, тя отново може да черпи енергия от мрежата.

Тази двупосочна система е разработена съвместно от Honda и EVTEC. Honda Power Manager ще бъде тествана в реални градски условия още от 2020 г. от общините в Лондон. Пробните EVTEC устройства ще послужат за зареждане на автомобили и сгради.

Honda потвърди на изложението във Франкфурт, че още от 2020 г. ще въведе новите си енергийни услуги на пазара, за да улесни бъдещите собственици на Honda e. Първоначално това ще се случи във Великобритания и Германия, а по-късно и в други европейски държави.