Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хонда могат да се окажат с по-развит двигател догодина, смятат в Рено

Хонда могат да се окажат с по-развит двигател догодина, смятат в Рено

41
0
Хонда

Хонда ще се върнат във Формула 1 чак през 2015 г., но това може да има предимства за японския производител, смятат съперниците от Рено.

През 2014-та предстоят най-големите промени в техническите правила от десетилетия насам и подготовката за новия сезон е особено напрегната. Никой не се наема да прави каквито и да са прогнози, като досега единствените предположения са, че може би Ред Бул ще продължат да са фаворити въпреки новите коли, двигатели и системи за задвижване.

Хонда ще разполагат с допълнителна година за развитие на своя проект. Съперниците им в същото време обаче ще изчистват своите системи на писта.

Подобна ситуация имам както предимства, така и недостатъци – заяви шефът операции на пистата на Рено F1 Реми Тафен. – Те няма да се състезават през 2014-на, но според мен това няма да е решаващо (за бъдещото им представяне). Не им се налага да се съсредоточават върху настоящия момент, а директно върху следващата година. Това на практика са още 12 месеца за изучаване на агрегата и през 2015-та може да се окажат с мотор, който е значително по-развит. Ние обаче няма да стоим на едно място и също ще работим по агрегатите си. Всъщност вече работим с поглед към 2015-та, така че проектите при всички положения имат доста сходства. Въпрос на ресурси е. Те могат да съсредоточат всичко, с което разполагат – пари и хора – върху следващия сезон, докато ние трябва да ги делим с настоящата година.

Тафен обаче настоя, че предпочита ситуацията на Рено, отколкото тази на Хонда въпреки напрежението и малкото налично време за довършване.

Дори да разполагаш с най-добрите хора и съоръжения, се вижда как работи всичко чак на колата. Тогава става ясен резултатът от труда ти през последните три-четири години – посочи той.

Двигателите и допълнителните системи за задвижване са сред най-обсъжданите теми в навечерието на предсезонните тестове на отборите от Формула 1. Според мнозина – сред тях трикратният световен шампион Ники Лауда и шефа на Ред Бул Кристиан Хорнер – издръжливостта ще е решаващ фактор в битката за короната тази година. Всички са единодушни пък, че пилотите ще трябва да адаптират стила си и да научат много нови неща, за да управляват успешно новите болиди. Началникът на Макларън Мартин Уитмарш дори стигна дотам да посочи, че дебютантът Кевин Магнусен например има толкова опит с новите коли, колкото двама от най-опитните пилоти в падока – Фернандо Алонсо и Дженсън. Новият съотборник на Себастиан Фетел Даниел Рикиардо пък заяви, че 2014 г. е най-добрият шанс да се бори с четирикратния носител на F1 короната, тъй като всички започват да работят кажи-речи от нула този сезон.