Начало MotoGP News Хонда официално потвърди привличането на Марини

Хонда официално потвърди привличането на Марини

181
0
Лука Марини
Лука Марини, снимка VT46 Racing Team

Хонда официално потвърди привличането на Лука Марини. Италианецът подписа двугодишен договор с японския производител и заменя Марк Маркес. Марини ще си партнира със световния шампион в MotoGP за сезон 2020 Жоан Мир.

Марини дебютира в премиерния клас през 2021 г. Италианецът караше подкрепяната от VR46 част от екипа на Авинтия Рейсинг. Година след това отборът на Валентино Роси наследи испанския тим и продължи да разчита на Марини, както и на Марко Безеки

В началото на октомври Марк Маркес обяви, че напуска Хонда след края на изминалата кампания. 30-годишният състезател реши да продължи кариерата си в Грезини Дукати.

Първоначално Хонда изтъкна Мигел Оливейра като фаворит за заместник на Маркес. Португалецът обаче отхвърли офертата на японците, тъй като му бе предложен само едногодишен договор. Така Хонда си запази възможността да привлече някой топ състезател през 2025 г.

След това Фабио Ди Джанантонио бе спряган като следващия потенциален кандидат за заместник на Маркес. Италианецът загуби мястото си в Грезини Дукати именно за сметка на шесткратният световен шампион в MotoGP.

По време уикенда в Малайзия шефът на Репсол Хонда Алберто Пуч потвърди, че разглежда три опции: Ди Джанантонио, Марини и Пол Еспаргаро. Последният категорично отхвърли идеята за да кара отново за Хонда и предпочете да бъде в ролята на тестов и резервен пилот на КТМ през следващата година.

В събота отборът на VR46 Дукати официално обяви раздялата си с Марини. Това на практика отвори широко врата на италианеца към Хонда. Днес японците официално потвърдиха привличането на полубрата на Валентино Роси

„Хонда Рейсинг Корпорейшън (HRC) има удоволствието да обяви подписването на договор с Лука Марини за сезоните 2024 и 2025 г. в световния шампионат на MotoGP“, се казва в изявление на Хонда.

„26-годишният пилот се присъедини към премиерния клас през 2021 г., след като спечели шест победи и 15 подиума в Световния шампионат на Moto2, завършвайки на второ място през 2020 г. Откакто се присъедини към премиерния клас, Марини взе два подиума в Гран при, два полпозишъна и четири подиума в спринта през 2023 г. Той ще се присъедини към Жоан Мир в заводския отбор с двугодишен договор“.

Марини ще опита за първи път машината на Хонда във вторник по време на следсезонния тест във Валенсия. Там Марк Маркес пък ще изпробва машината на Дукати.

Преминаването на Марини в заводския отбор на Honda подновява връзките на Валентино Роси с японския производител. Това се случва 20 години след последното му състезание за HRC. Роси спечели първите три от седемте си титли в премиер класа с Хонда между 2001 и 2003 г. После той решава да напусне и да се присъедини към Ямаха през 2004 г.