Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хонда пак ще проверява двигателя на Верстапен от Силвърстоун

Хонда пак ще проверява двигателя на Верстапен от Силвърстоун

2161
0
Макс Верстапен, Ред Бул рейсинг
Макс Верстапен, Ред Бул рейсинг

Хонда отново ще провери дали двигателят на Макс Верстапен от състезанието за Голямата награда на Великобритания може да бъде използван отново. Японците му направиха анализ в централата си в Сакура след надпреварата и тежкия удар на Копс с 51G. Но те не откриха повреди и го монтираха отново за тренировките в Гран при на Унгария.

След квалификацията в събота откриха аномалии и стана ясно, че вероятно има пукнатина. Поставиха нов мотор, трети за сезона. След катастрофата на първия завои последваха нови проверки, а японците  отново върнаха мотора от Силвърстоун у дома, за да се опитат да го спасят.

Правилата в Гран при изискват целия шампионат да бъде завършен с 3 двигателя. Използването на всеки допълнителен, както и на нови компоненти в задвижващата система над допустимия брой, носи наказания със загуба на позиции на старта.

Тойохару Танабе, Хонда F1
Тойохару Танабе; снимка: Хонда F1

Техническият директор на Хонда F1 Тойохару Танабе обясни, че „връщаме мотора обратно в Сакура , за да проверим положението на пукнатината и нейната позиция. След това можем да разберем какво ще се случи в бъдеще и да обмислим дали може да се ремонтира“.

„Тъй като не е възможно да се сменят части, ще преценим дали може да се поправи отвън. Резултатът от това ще определи дали може да се използва в бъдеще или не. Не знам, но чувствам, че е доста трудна ситуация“, продължи той.

Танабе разкри още, как точно е бил разкрит проблема в събота вечерта: „След квалификацията колата се върна, махнахме капака и го намерихме. Бяхме проверили всичко преди квалификацията и нямаше нищо. Когато обаче погледнахме след квалификацията, видяхме  пукнатини и маслото се просмукваше. Нямаше обаче влияние върху данните или параметрите в силата на двигателя, по които да ги открием.“

Освен напукания двигател на Верстапен в Япония е върнат и мотора на Серхио Перес.

Според Танабе той също трябва да се провери, дали може да се използва отново. Причината е, че след удара с Валтери Ботас на пистата изтече почти цялата охладителна течност.

„Има някои аномалии в данните, така че чувствам, че може да е доста трудно да продължим да използваме тези мотори в бъдеще“, добави  още Танабе.