Начало Автомобилни новини Honda Prelude се завръща

Honda Prelude се завръща

671
0
Honda Prelude Concept

На Японското изложение за мобилност през 2023 г. Honda представи почти сериен „електрифициран спортен автомобил“ с добре познатото в миналото име Prelude. Сега стана ясно, че Prelude ще дойде и в Европа.

Японският производител на автомобили и мотоциклети Honda отпразнува 75-ия си рожден ден през 2023 г. и по случай празника подари на почитателите на спортните машини нова играчка. Въпреки че моделите на Honda са насочени предимно към масовия пазар, японците не искат да изпуснат от поглед феновете на „истинските“ автомобили.

Prelude вече е близо до серийно производство

Първи поглед към бъдещия спортен модел на Honda даде концептуалният Prelude, който в навечерието на изложението през есента на 2023 г. беше обявен като Honda Specialty Sports Concept. Видяхме купе с две врати, с дълъг преден капак и стръмно спускаща се линия на покрива. За схемата на седалките можем само да се досещаме. Вероятно става въпрос за двуместен автомобил, най-много с две допълнителни места отзад. Върху задната част има малък спойлер, а фланговете са силно прибрани навътре над праговете. Предната част на Prelude е доминирана от светодиодни фарове с форма на прорези. През носа преминава светодиодна светлинна лента. Голямата радиаторна решетка е с ромбоидни клетки. Долните краища на каросерията, както и корпусите на страничните огледала и аеродинамичните елементи, са изпълнени от видим карбон. Дръжките на вратите се сливат с повърхността на корпуса, под калниците са монтирани 20-цолови алуминиеви джанти. Зад тях проблясват червени спирачни апарати Brembo.

Тъй като в своите съобщения Honda винаги говореше за „електрифицирани спортни автомобили“, всички предполагаха, че става въпрос за електрически модели. На представянето на Prelude обаче производителят уточни, че Prelude се предлага като хибриден модел с комбинация от двигател с вътрешно горене и електромотор. Това също било „електрифициран“ автомобил. Във всеки случай Prelude трябва да доставя удоволствие от шофирането и да отговаря на високите стандарти за спортна машина. Твърдяха, че новата Honda Prelude е предвидена само за японския пазар. С европейската премиера на Prelude Concept на Фестивала на скоростта в Гудууд през юли 2024 г. обаче японската компания потвърждава: Prelude ще бъде част и от напълно електрифицираните серийни модели на Honda в Европа.

Двуместен автомобил с електрическо задвижване

След спирането на NSX, който доскоро плаваше под флага на Acura, луксозния филиал на Honda, единствено новият Civic Type R е призван да поддържа спортната традиция на японците. За спортното купе с централно разположен двигател NSX от Honda вече бяха загатнали перспективата за изцяло електрически наследник. Говореше се за модел, който обаче може да тръгне в друга посока, въпреки че вероятно и той ще е с електрическо задвижване. Този нов спортен автомобил би могъл да пренесе названието Type-R в електрическата ера.

Допълнителни намеци за електрически спортен автомобил имаше още през април 2023 г., когато Honda представи пътната си карта за електрическото бъдеще. Два електрически спортни автомобила бяха показани с тийзър изображение. Единият с класическо оформление на купе с „централен мотор“ (NSX), а вторият беше скрит под платнище, но с видимо дълъг преден капак и пътнически салон, изтеглен далеч назад.

Патентна защита на Prelude

Заявка за патент, подадена в Патентното ведомство на САЩ на 13 август 2023 г., обаче извежда на преден план една алтернатива. Японската фирма отново е защитила моделното название Prelude, и то за използване върху автомобил. От 1978 г. до 2002 г. Honda е пуснала на пазара пет поколения на Prelude – винаги като купе с две врати и спортен дизайн.