Начало MotoGP News Хонда разкри как ще изглежда мотора за сезон 2023 в MotoGP

Хонда разкри как ще изглежда мотора за сезон 2023 в MotoGP

264
0
Хонда RC213V
снимка, HRC

Хонда разкри как ще изглежда мотора за сезон 2023 в MotoGP. Японският производител отново ще използва непроменено оцветяване в сравнение с предишните няколко години, което отново е свързано с титулярния спонсор Репсол.

Днес Хонда официално представи заводските си машини, които ще участват в сезон 2023 в MotoGP. Това се случи по време на специална церемония, която се проведе в Мадрид. На нея присъстваха журналисти, гости и фенове на японската марка.

Новият мотор на Хонда бе представен от Марк Маркес и Жоан Мир. До този момент двамата испански състезатели са спечелили общо 10 световни титли, като седем от 7 тях са в MotoGP. Сега Маркес и Мир обединяват сили и са готови да върнат Хонда на върха в кралския клас

Хонда започва поредна кампания в партньорство с Репсол. Двете компании работят заедно още от 1995 г. и ще продължат да го правят поне до края на 2024 г. За съжаление японският производител не записа нито един успех в две от последните три кампании.

Сезон 2023 ще бъде наистина уникален за Репсол Хонда. Отборът разполага в редиците си с двама световния шампион в клас MotoGP. Марката продължава да разчита на Марк Маркес. 30-годишният състезател от Каталуния започна 11-тата си поредна кампания в MotoGP. До момента той записа 59 победи, 100 подиума и 63 полпозишъна.

Именно Маркес спечели последната победа на Хонда в кралския клас. Това се случи по време на Гран при на Емилия Романя 2021. Тогава Маркес и тогавашният му съотборник Пол Еспаргаро записаха двоен успех за Репсол Хонда. Сега испанецът няма търпение отново да бъде върху мотора на японците и да се бори за добри резултати.

„Тази година моторът отново изглежда страхотно! Наистина очаквам с нетърпение да карам отново в пълните цветове на Репсол Хонда на теста в Португалия. Страхотно е да съм тук с цялото семейство на Репсол което е с мен и с отбора от толкова дълго време“, сподели Маркес.

„Тестът в Портимао ще бъде изключение важен за нас тъй като имаме да свършим малко работа. Инженерите в Япония работиха усилено през зимната пауза и дадоха всичко от себе си. Сега нямам търпение да продължа да работя и да започна сезон 2023. Чувствам се здрав и готов да се състезавам“, добави пилотът на Хонда.

Маркес ще си партнира с Жоан Мир. 25-годишният състезател от Палма де Майорка започва първата си кампания със заводския отбор на Хонда. Пред това Мир караше за Сузуки в периода 2019-2022 г. Испанецът има зад гърба си една световна титла в MotoGP, една победа и 13 подиума

„Невероятно е усещането да облека за първи път пълните цветове на екипа на Репсол Хонда и да покажа на света най-новата версия на Honda RC213V. За мен е голяма чест да се присъединя към този емблематичен отбор“, заяви Мир.

„Фокусирам върху това да постигна възможно най-добрите резултати, което е напълно очаквано когато се присъединиш към такъв отбор. Вече постигнахме добър напредък в Сепанг и все още имаме време да се подготвим в Португалия. Целта ни е да продължаваме да работим и да се подобряваме“, добави състезателят на Хонда.

Марк Маркес и Жоан Мир, Хонда
Марк Маркес и Жоан Мир, снимка HRC

„Пристигаме в сезона 2023 след няколко трудни години. Въпреки този факт не сме загубили духа и устрема си. Хонда е спечелила 25 световни шампионата във висшия клас, включително 24 шампионата при конструкторите. Знаем на какво сме способни като компания и като конструктор“, каза Тецухиро Ковата.

„Конкуренцията в MotoGP е по-ожесточена от всякога. Ние продължаваме да работим на максимум, за да дадем на нашите пилоти това, от което се нуждаят. За мен е удоволствие отново да бъда с нашите партньори от Репсол при представянето на новите си цветове за новия сезон. Вярвам, че това е още една красива машина на Репсол Хонда“, добави директорът на HRC.

Ковата коментира и пилотския състав на Хонда за сезон 2023 в MotoGP.

„Имаме двама страхотни пилоти, които ще ни водят тази година. Историята и постиженията на Марк Маркес с нашата марка нямат нужда от обяснения. Той ни донесе някои от най-ярките точки в историята ни. Щастливи, че той се е върна в пълна форма.“

„От другата страна на гаража е Жоан Мир, който вече два пъти е ставал световен шампион на 25-годишна възраст и има доказан опит в бързото адаптиране към нови ситуации. Надявам се да видя и двамата да постигнат успехите, на които ние в Honda HRC знаем, че са способни през тази година.“