Начало Автомобили Honda се присъедини към паневропейски проект за водородни автомобили

Honda се присъедини към паневропейски проект за водородни автомобили

38
0

Honda и други водещи производители, доставчици на водородно гориво и енергийни консултанти се присъединиха към паневропейски проект, свързан с водородните автомобили. Идеята е да се развиват технологии и инфраструктура, които ще помогнат на електрическите превозни средства с горивни клетки да се превърнат в екологично чист вариант на движението в европейските градове в бъдеще.

Новаторският проект е под името HyFIVE (Водород за иновативни превозни средства) е най-големият по рода си в Европа. Honda е един от петте производители, които са се съгласили да се доставят общо 110 превозни средства с водородни горивни клетки в няколко европейски региона, както и за разработване на нови клъстери от водородни станции за зареждане.

Производителите на моторни превозни средства, които са част от този проект, работят по разработването и демонстрирането на автомобили, задвижвани с водородни горивни клетки. Технологията използва водород в газообразно състояние в съчетание с кислород от атмосферата за генериране на електрическа енергия, без вредни емисии в отработилите газове, а само водна пара. Те имат потенциал да станат над два пъти повече от конвенционалните превозни средства, защото имат нисък разход на гориво и работят много тихо. Технологията дава възможност за бързо презареждане и възможност да се изминат над 600 км, преди да се наложи ново презареждане. Електрическите превозни средства могат да станат широко достъпни, тъй като цената на технологията намалява и се подобрява инфраструктурата.

За Honda проектът HyFIVE е уникална възможност да покаже напредъкът, който компанията е постигнала в технологията на горивните клетки и разработването на електрически превозни средства. Honda е водеща компания в разработването и внедряването на технологията с горивни клетки в продължение на почти две десетилетия. Нещо повече – Honda прави реални тестове и прави значителни подобрения в областта на горивните клетки и работи, за да отговори на изискванията за емисии и правилата за безопасност.

Следващата генерация FCEV на Honda ще бъде представена в Европа в началото на 2016 г. Това е наследник на FCX Clarity, който бе показан през 2008 г. и се движи от германския демонстрационен проект Clean Energy Partnership от три години насам. От това Honda ще получи ценна информация за по-нататъшно подобряване и развиване на своята технология.