Начало Автомобили Honda започва публични демонстрации на програмата, използваща информация от пътната система

Honda започва публични демонстрации на програмата, използваща информация от пътната система

46
0

Honda Motor Co. ще започне този месец публични демонстрации на новата си асистираща програма управлението на автомобили, използваща информация от пътната система.

Те ще се състоят в град Уцуномия в префектура Точиги, като ще се проведат в сътрудничество с местната полиция и организацията за развитие управлението на трафика в Япония (Honda участват активно в тази програма). Този етап трябва да докаже цялостната функционалност на системата преди финалното й практическо приложение.

Системата използва информация от пътните сигнали и знаци, за да осигури плавно пътуване в градския трафик. Тя работи чрез данни, събирани посредством инфрачервени лъчи, разположени отстрани на пътя, както и тези от самото превозно средство (като местоположение, скорост и т.н.). При достигане на включена в програмата секция от пътя програмата изчислява препоръчителната скорост на движение и я показва на дисплея на колата. Докато шофьорът пък я поддържа, ще премине плавно и без сериозни сътресения съответната част от маршрута си.

Ако системата засече някъде напред в секцията червен светофар, тя уведомява водача да дръпне крака си от педала на газта. Подобни функции (но за ускорение) се изпълняват при зелена светлина и т.н. По този начин се намалява до минимум ненужното играене с газта, намалява се вероятността от инциденти и се подобрява разходът на гориво.

За публичните демонстрации ще бъдат използвани 5 маршрута в Уцуномия и околностите на града. Около 100 превозни средства ще участват в проекта. Сензори ще засичат поведението им, промените в него, както и в количеството отработени вредни емисии, подобрението в консумацията на гориво, влиянието на системата върху трафик потока.