Начало Top Moto News Хорхе Мартин ще продължи кариерата си в Априлия

Хорхе Мартин ще продължи кариерата си в Априлия

773
0
Хорхе Мартин
Хорхе Мартин, снимка Ред Бул Контент Пуул

Хорхе Мартин ще продължи кариерата си в Априлия. Испанският пилот подписа многогодишен договор с марката от Ноале, който влиза в сила от следващия сезон. Мартин ще замени оттеглящия се Алейш Еспаргаро.

Бъдещето на Хорхе Мартин в MotoGP беше обект на спекулации през последните месеци. Още в началото на сезона той обяви, че това ще е последната година, в която той кара за Прамак. Мартин пожела да премине в заводския тим на Дукати през следващата година. В противен случай той даде да се разбере, че ще отиде при друг производител на стартовата решетка.

От Дукати решиха да не бързат с решението да изберат съотборник на следващия сезон. Сред претендентите за второто място в заводския отбор са Енеа Бастианини, Марк Маркес и Хорхе Мартин. Последният беше почти потвърден като заводски пилот на Дукати през следващия сезон.

Днес имаше нов обрат на събитията. Според някои медии, включително Моторспорт и Скай Италия, от Дукати са решили Маркес да бъде съотборник на Баная догодина. За момента новината не е официално потвърдена. По-рано пък се твърдеше, че италианците са избрали Мартин.

Мартин беше най-желаният свободен агент. Освен от Априлия, 26-годишният пилот е получил оферти от КТМ и Хонда. До последно той се надяваше да стане част от заводския екип на Дукати и да си партнира с Баная.

Днес стана ясно, че Хорхе Мартин ще се присъедини към Априлия от следващия сезон. Вицешампионът за 2023 г. е подписал многогодишен договор с марката от Ноале и ще кара мотор RS-GP.

„По пътя на неудържимия растеж Хорхе е градивен елемент за постигане на целта, която всички в Априлия Рейсинг търсим с огромно желание“, заяви Масимо Ривола. „Благодарим на д-р Микеле Коланино за тази възможност. Разговаряхме снощи и без да губим време взехме решението“, добави главният изпълнителен директор на Априлия.

Мартин ще замени Алейш Еспаргаро. В края на миналия месец испанският ветеран обяви, че се оттегля от MotoGP в края на годината. Говори се, че Еспаргаро ще бъде тестов пилот на Хонда

Новината за Хорхе Мартин и Априлия на практика отваря вратата на Марк Маркес към заводския отбор на Дукати. Миналата седмица 31-годишният пилот отхвърли възможността да премине в Прамак. Маркес даде да се разбере, че за да остане в Дукати, трябва да кара или за Грезини, или за заводския отбор.

Напускането на Хорхе Мартин поставя под известно съмнение бъдещето на Прамак като сателитен отбор на Дукати. Все повече се говори, че екипът може да премине към Ямаха. Японския производител прави всичко възможно, за да разполага с още един екип на стартовата решетка.

Мартин става един от малкото пилоти в MotoGP, които имат договори за следващия сезон. Това са Франческо Баная (Дукати), Фабио Куартараро (Ямаха), Лука Марини (Хонда) Йохан Зарко (LCR Хонда) и Педро Акоста и Брад Байндър (КТМ).