Начало Избрани Хорнер: Ако Тото Волф иска да има Верстапен догодина, то Йос е...

Хорнер: Ако Тото Волф иска да има Верстапен догодина, то Йос е свободен

3729
0
Тото Волф, Кристиан Хорнер
Тото Волф и Кристиан Хорнер; снимка: Ред Бул Контент Пуул

След около три месеца поне привидно спокойствие в и около отбора на Ред Бул точно през уикенда на домашната за тима Гран при на Австрия ситуацията отново се напрегна. Първо Макс Верстапен за пореден път трябваше да отговаря на въпроси дали ще остави в екипа. След това баща му Йос Верстапен нападна шефа на отбора Кристиан Хорнер заради това, че на практика му попречил да кара в парада на легендите на пистата Ред Бул Ринг. Междувременно Тото Волф изрази съмнение в еднозначността на отговорите на Макс. Накрая Хорнер отговори и Йос, и Волф в отговор на техните изявления. Той заяви, че ако шефът на Мерцедес настоява да има Верстапен през 2025 г., то Йос е свободен.

Историята започна вчера, когато Макс Верстапен заяви, че остава в Ред Бул, след като по-рано председателят на управляващия борд на Мерцедес-Бенц Ола Калениус подхвърли, че нидерландецът „би изглеждал в сребърно“. Пилотът повтори за пореден път, че се чувства щастлив в отбора си.

„Имам дълъг контракт с тима, щастлив съм тук. Както вече съм казвал, вече работим и за догодина. Според мен това казва достатъчно ясно, че ще карам и през следващия сезон (за Ред Бул)“, каза трикратният световен шампион

Накрая Макс Верстапен почти се сопна, след като бе питан едно и също няколко пъти. После дойде коментарът на Тото Волф. Според ръководителя на Мерцедес в F1 отговорът на пилота не бил абсолютно категоричен.

„Не съм бил там, но не мисля, че е казал ясно „да““, каза австриецът.

На въпрос дали това означава, че все още се надява да привлече Макс Верстапен в Бракли Тото Волф каза, че мястото в Мерцедес ще остане свободно „възможно най-дълго“.

„Преди всичко трябва да направим колата си по-бърза. Ако болидът ни е бърз, бързи пилоти ще искат да карат за нас. Казвал съм го многократно напоследък: в момента Макс е най-добрият пилот и всеки, който има такъв шанс, би се радвал да е в автомобила му. Ола вижда нещата по същия начин“, допълни Волф.

Днес се разчу за поредното недоволство на Йос Верстапен от Кристиан Хорнер. Бившият F1 пилот заяви публично, че шефът на Ред Бул в F1 сторил всичко по силите си, за да осуети участието му в парада на легендите в неделя на пистата Ред Бул Ринг.

Говори се също така, че опит за помирение от страна на Хорнер бил пренебрегнат от бащата на Макс. Накрая началникът на Ред Бул Рейсинг избухна по време на пресконференцията на тийм шефовете

„Трябва да се запитате какви са мотивите (за постоянното говорене относно бъдещето на Макс Верстапен). Целият пазар бе задвижен от пилота, който, имайки цялата информация относно двигателите и правилата за 2026 г., и т.н., избра да си тръгне и ще остави свободно място в Мерцедес. Сега има спекулации кой ще отиде на тази позиция. Но това няма да е Макс Верстапен“, бе категоричен Хорнер.

„Що се отнася до обвиненията (на Йос), казаха ми за тях. Парадът на легендите е събитие, което се организира от хората на пистата. Аз нямам вето или нещо подобно и съм сигурен, че легендите по-късно ще си карат“, допълни ръководителят на Ред Бул в F1.

Подобно на Макс Верстапен вчера, Хорнер бе попитан отново същото като малко по-рано – защо според него Волф ухажва пилота му толкова публично.

„Този въпрос трябва да го зададете на Тото. Според мен Макс беше доста категоричен във всичко, което каза на пресконференцията вчера. Винаги е бил постоянен и в изявленията си, и с отбора.“

„Според мен това е чисто и просто тактика за разсейване. Разбира се, ако иска да има Верстапен догодина, то Йос предполагам е свободен“, каза Хорнер.