Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ралф Шумахер: Обкръжението на Верстапен иска смяна на съотборника му

Ралф Шумахер: Обкръжението на Верстапен иска смяна на съотборника му

7179
0
Макс Верстапен, Серхио Перес
Макс Верстапен и Серхио Перес; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Обкръжението на Макс Верстапен иска смяна на съотборника му Серхио Перес, твърди Ралф Шумахер. Бившият пилот от Формула 1 коментира за Скай Германия, че мексиканският пилот е наясно и това определя поведението му през сезон 2023.

„Отношенията в един отбор са сложно нещо. Според мен е разбираемо, че обкръжението на Верстапен иска смяна на съотборника му. Чувам такива слухове отвсякъде. Мисля, че Перес е наясно с това и разбира, че времето му в Ред Бул отива към края си. В момента се бори за победи, за да може да претендира за ролята на първа цигулка. Иска да получи шанс за битка за титлата“, обясни Ралф Шумахер

„Но във Формула 1 винаги е било така: главният ти съперник е собственият ти съотборник. И кой знае как ще се развият събитията по-нататък. Примерът с Люис Хамилтън сочи колко бързо може да се промени ситуацията вътре в тима. Затова Серхио се държи по-егоистично, а Макс не трябва да се оплаква. Той много добре знае какво е егоизъм. Верстапен играе добре тази карта и неслучайно е пилот №1 в отбора си. Ясно е, че сега се старае да защити територията си, но да си съекипник на такъв пилот не е листо. Лично аз изобщо не бих искал да съм с него в един отбор“, допълни бившият F1 пилот.

„Серхио беше силен в Азербайджан и тук-там има потенциал да е по-бърз от Макс. Но по отношение на битката за първенството, не мисля, че притежава постоянството на Верстапен. Понякога допуска грешки под напрежение или когато не е доволен от колата си. Верстапен не го прави и затова според мен ще надделее през годината. Ред Бул освен това има опции (за съотборник на Макс): Юки Цунода, Даниел Рикиардо още е наоколо, много пилоти са на пазара. Ако отношенията с мексиканеца не са добри, то здравият разум би бил да се разделят. А едно наблюдение по-отблизо сочи, че съотборниците не се разбират добре. А отбор, в който пилотите не се разбират, губи предимство“, каза още Ралф Шумахер.

След 4 надпревари от началото на сезон 2023 във Формула 1 Верстапен води в генералното класиране. Перес е само на 6 точки от него. Двамата имат по 2 победи.

Перес спечели последното състезание – Гран при на Азербайджан, както и спринта в Баку. Нидерландецът отбеляза, че съотборникът му има много сериозни намерения този сезон

„Определено имаме най-бързата кола, но и преди съм попадал в ситуация, при която всичко зависи от постоянството в представянето. Сезонът е дълъг и се състезаваме на коренно различни писти. Но се вижда, че тази година Серхио наистина има много сериозни намерения. Кара все по-уверено, чувства се напълно комфортно в отбора и всички харесваме това. Според мен двамата си изкарваме добре времето и извън пистата. Важно е и да се отбележи, когато някой се справя отлично със задачите си. Необходимо е да се признае и оцени. Сега (в Баку) се случи точно това. Ще продължим да се състезаваме до края на сезона, но това е нормално. Цял живот това правим“, коментира Верстапен.

Кристиан Хорнер каза в Азербайджан, че Верстапен и Перес са свободни да се съревновават, „докато не е във вреда на отбора“. Хелмут Марко заяви, че в момента в Ред Бул не мислели за отборна тактика

„Бяхме в благоприятна ситуацията, защото [Фернандо] Алонсо, [Шарл] Льоклер и пилотите на Мерцедес водеха битка за третото място. Между пилотите ни има постоянно съперничество. Водим уверено в шампионата благодарение и на това. Предстоят ни обаче още 19 надпревари и още не мислим за отборна тактика“, заяви Марко.