Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хорнер: Да питаме феновете за спринта. В крайна сметка нали заради хората...

Хорнер: Да питаме феновете за спринта. В крайна сметка нали заради хората правим всичките тези неща?

1286
0
Кристиан Хорнер
Кристиан Хорнер; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Формула 1 трябва да се обърне не само към екипите, но и към феновете по отношение на спринтовете, заяви Кристиан Хорнер. Шефът на Ред Бул в Гран при не харесва много променения формат, точно като Макс Верстапен, който е убеден, че късата състезателна дистанция не отговаря на ДНК-то на спорта.

„Лично за мен закритият парк е лоша шега. Имаш една сесия (в петък) да си настроиш колата, след което инженерите може и да си ходят вкъщи“, сподели Хорнер

„Това трябва да се разгледа. Сигурен съм, че точно този фактор е допринесъл за проблемите, вследствие на които отбори се оказаха с нелегални коли в Остин. Самият спринт е на практика една дълга серия от обиколки без никакъв реален риск. Няма и подходяща награда. Според мен форматът трябва да бъде внимателно разгледан и модифициран, да видим как можем да го подобрим. Как да стане по-интересно? Как да е по-удовлетворяващо за пилотите?“, риторично попита Хорнер.

„Ако пилотите и отборите се наслаждават на спринта и намират смисъл да се борят, то мисля, че и феновете ще го харесат. Мисля, че трябва да разберем наистина какво е мнението на запалянковците, както и какво биха искали те самите.“

„Ще е интересно да прегледаме данните в края на годината за това колко популярни са спринтовете. В крайна сметка нали заради хората правим всичките тези неща? Опитваме се да създадем повече забавление, за да са по-интересни събитията като цяло“, каза още шефът на Ред Бул.

Хорнер каза, че концепцията със спринтовете все още е сравнително нова.

„Трябва да сме честни със себе си и както казваме, че винаги има какво да се подобри по колата, така трябва да отбележим, че винаги можем да подобрим формата. Необходим е ясен и честен поглед към това в края на годината. Тогава ще имаме данните от всички спринтове. Тогава трябва да вземем решение и да кажем ето, това сме научили, това може да се подобри. А мисля, че много неща биха могли да се подобрят“, допълни Хорнер.

Ръководството на Формула 1 проведе едно-единствено проучване сред феновете по отношение популярността на спринтовете. Резултатът не бе никак окуражаващ: одобрение бяха изразили едва около 17% от зрителите. Това не попречи на мениджмънта на F1 да продължи да промотира спринтовете. От ръководството на спорта от Либърти Медия твърдят, че организаторите на надпреварите в календара се надпреварват да искат спринт. На Circuit of the Americas обаче това не доведе до увеличаване продажбата на билети. Организаторите го отчетоха като изненада, въпреки че феновете масовото не харесват променения формат.