Начало Избрани Хорнер иска спешно обсъждане на бюджетния лимит в F1

Хорнер иска спешно обсъждане на бюджетния лимит в F1

2017
0
Кристиан Хорнер
Кристиан Хорнер, снимка Ред Бул Контент Пуул

Kристиан Хорнер иска спешно обсъждане на бюджетния лимит в F1. Шефът на отбора на Ред Бул заяви, че бурната инфлация и по-високите разходи за енергия са натоварили отборите от F1, което оправдава спешното обсъждане на бюджетния таван на спорта.

Тазгодишният праг на лимита на разходите за отборите е 140 милиона долара. Това е с 5 милиона долара по-малко в сравнение с миналия сезон. Очаква се през следващата година лимитът да падне на 135 млн. долара.

Мерките за намаляване на разходите, въведени през миналия сезон, принудиха по-големите отбори от Гран при да оптимизират или преструктурират част от дейността си. Това нещо неизбежно доведе до намаляване на броя на служителите и до болезнени съкращения на персонал.

Но повишаващите се цени на енергията в света, съчетани с проблеми в глобалната верига за доставки повишават инфлацията, оказват голям натиск върху способността на някои отбори да се придържат към финансовите ограничения на F1.

„Не трябва да забравяме, че когато бюджетният таван беше определен в разгара на пандемията , никой не можеше да предвиди обстоятелствата, които имаме днес в света, твърди Хорнер.

Това, което виждаме да се случва в света, може да повлияе на цените само в една посока.“

Изглежда, че инфлацията може да достигне рекордни стойности. Вече виждаме това въздействие върху неща като въздушния превоз на товари само за това събитие.“

Смятам, че това е много сериозен проблем, който трябва да разгледаме и да решим. Той оказва влияние едно към едно върху работните места и препитанието на хората.“

Според Хорнер F1 и ФИА е спешно да решат проблема и да предложат на отборитеоблекчение, за да им помогнат да се справят с настоящата ситуация.

Задължение на регулатора е да разгледа този въпрос в спешен порядък, за да се увери, че облекчението е въведено, за да се вземе предвид случващото се в света с увеличението на разходите за живот, което всички ще видимзаключи той.


Шефът на Макларън Андреас Зайдл се съгласи с призива на Хорнер за спешно обсъждане на горната граница на бюджета на Формула 1.

Винаги е важно да се прилага здравият разум. Изправяме се пред допълнителни предизвикателства, които се появиха през последните седмици и месеци по отношение на инфлацията и т. н. Смятам, че е важно просто да се проведе дискусия по този въпрос, казва Зайдл.

„Готови сме да водим разговори. Отворени сме и за решения или потенциални корекции, стига всичко да се случва в рамките на разумното.“