Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хорнер: Нашите пилоти имат право на свободно мислене

Хорнер: Нашите пилоти имат право на свободно мислене

691
0
Кристиан Хорнер
Кристиан Хорнер; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Кристиан Хорнер заяви, че пилотите на Ред Бул имат право на собствено мнение. Британският мениджър подкрепи откровеността на Макс Верстапен по време на някои от изказванията му през миналия сезон. Хорнер призна, че не иска трикратният световен шампион да бъде „PR робот“ и да казва само това, което искат да чуят хората.

Верстапен говореше доста открито в различни моменти от миналогодишната кампания. По време на уикенда във Вегас той каза, че F1 се насочва твърде далеч към забавлението и далеч от спортния елемент. Верстапен също така отправи редица критики и към спринтов формат

Оценката на Макс и липсата на ентусиазъм от негова страна по отношение на някои от уличните писти като цяло бяха приети добре от много фенове на F1. Разбира се, самото ръководство на спорта не се забавляваше толкова много от критиките към събитието в Лас Вегас.

Хорнер също коментира изказванията на Верстапен през 2023 г. Шефът на Ред Бул каза, че откровената честност на Верстапен е нещо, което трябва да се оцени. Той добави, че не иска неговите пилоти да бъдат „PR роботи.“

„Нашите пилоти имат право на свободно мислене. Те не са роботи и имат собствено мнение. Макс има право на глас като световен шампион. Ние не го ограничаваме да изказва PR цитати“, сподели Хорнер.

„Той е много честен млад човек и ще ви каже как вижда нещата. Мисля, че това всъщност е доста освежаващо“, добави шефът на Ред Бул.

Хорнер не вярва, че Верстапен се е променил много през годините. Нидерландецът дебютира в F1 през сезон 2015 и вече има доста кампании зад гърба си.

„Мисля, че той се променя, защото малко съзрява. В днешни дни има малко повече косми по лицето. Но като цяло той си е същият човек. Идва, качва се, кара колата и дава най-доброто от себе си“, продължи шефът на Ред Бул. „Верстапен никога не се е радвал на цялата тази бляскава атмосфера около F1. Той върши работата си професионално. Той е просто един изключителен състезател и е здраво стъпил на земята. Ако не се състезава тук, той ще кара GT автомобил или ще се състезава онлайн. Той живее и диша за състезанията“, каза още Хорнер.

Хорнер предполага, че натрупването на повече опит е позволило на Верстапен да бъде по-търпелив. Това е дало на нидерландеца и „изключителен“ контрол върху начина, по който протичат състезанията. По този начин Верстапен се отдалечи от безразсъдния образ от тийнейджърските си години, когато беше по-склонен към инциденти в първите обиколки

„Погледнете контрола, който има по време на състезанията, начина, по който чете състезанията, както и управлението на гумите, което има. Всичко това е изключително“, каза Хорнер.

„Той просто използва опита, който е натрупал както от състезанията през последните няколко години. В много отношения той е абсолютно по-сдържан, отколкото в по-ранните дни от кариерата си. Таймингът му е [отличен]. Начинът, по който е провежда състезанията е доста различен. Той вече не бърза да свърши всичко в първите няколко обиколки, а прогресира обиколка след обиколка“, завърши ръководителят на Ред Бул.