Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хорнер настоя, че Ред Бул се е отнасял и се отнася по...

Хорнер настоя, че Ред Бул се е отнасял и се отнася по един и същи начин към всички пилоти в историята си

1225
0
Макс Верстапен, Даниел Рикиардо, Серхио Перес
Макс Верстапен, Даниел Рикиардо и Серхио Перес; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Кристиан Хорнер настоя, че Ред Бул се е отнасял и се отнася по един и същи начин към всички пилоти в историята си. Коментарът на шефа на екипа от Милтън Кийнс дойде след реплика на Серхио Перес по повод случилото се в Джеда. Ситуацията от последните обиколки в Гран при на Саудитска Арабия предизвика множество обяснения. Първо Перес каза, че е изяснил всичко с инженерите си и с Хорнер. Нарече случилото се „грешка в комуникацията“ и допълни, че чувства пълна подкрепа от страна на тима. След това Макс Верстапен заяви, че никаква грешка не е имало. Днес Хорнер се включи с изявление, че бил изненадан от коментари на Перес, че при присъединяването си към Ред Бул имал чувството, че тимът пуска в състезанията по две коли единствено по задължение.

„За първи път го чувам да казва подобно нещо. Ние винаги сме се състезавали с две коли – още от момента, когато влязохме във Формула 1 през 2005 г. Винаги сме искали най-добрите двама пилоти в болида си“, заяви Хорнер.

„Страхотно е, че Чеко върши толкова добра работа сега. През 2021 г. дойде в тима след засенчения от COVID сезон и в края на цикъла на тогавашните правила. Имаше проблеми с автомобила. Миналия сезон определено се чувстваше по-комфортно зад волана и 2 от 17-те ни победи бяха негови. Тази година също започна чудесно.“

„Отборът ни винаги се е опитвал да дава и на двамата си пилоти най-добрите шансове във възможно най-доброто оборудване. След това нещата зависят от тях на пистата. И това важи за всички – Макс и Чеко или Даниел [Рикиардо] и Макс, или Даниел и Себ [Фетел], или Марк [Уебър] и Себ, или ако се върнете дори до Дейвид Култард и Марк Уебър. Така сме работили винаги и крайният резултат зависи от свършеното от тях самите на писта“, каза още Хорнер

„Няма причина за враждебност между пилотите ни. И двамата са конкурентоспособни, а в крайна сметка са автомобилни състезатели. Знаят какви са правилата: отборът е на първо място. Ние сме наясно, че по-нататък през сезона няма да разполагаме с такива възможности за развитие по отношение на аеродинамичния тунел. Затова за нас е от огромно значение да натрупаме сега колкото се може повече точки, да отворим възможно най-голям аванс, защото съперниците ще се борят да ни настигнат през втората половина на годината“, завърши шефът на Ред Бул.

Изявлението на Хорнер е особено любопитно в светлината на случаи като Гран при на Турция през 2010 и Гран при на Азербайджан през 2018 г., уикенда във Великобритания през 2010-та, „Мулти 21“ в Малайзия през 2013-та, Гран при на Бразилия през 2022-ра, отношението към Данил Квят, Пиер Гасли и Алекс Албон и т.н.